Hoeveel is een lepel?
In een oud kookboek vond ik allerlei gezellige recepten, maar met de maten kan ik niet overweg. Er staat bijv.: men neme een kopje van dit en een eetlepel van dat, maar mijn kopjes en lepels hebben heel uiteenlopende vormen. Welke maten zijn er destijds bedoeld?
Antwoord: Onze hedendaagse serviezen hebben inderdaad andere inhoudsmaten dan vroeger en ook ons bestek verschilt. Voor een theelepel moet u lezen 3 cc (kubieke cm), voor de eetlepel 15 cc en voor oma's kopje 150 cc, ofwel 12 deciliter. Met die eetlepel wordt trouwens een afgestreken eetlepel bedoeld en dat betekende meestal voor bloem 7 gram, voor basterdsuiker 8 g, voor kristalsuiker 10 g, voor boter 12 g, voor tafelzout 15 g en voor gelatinepoeder 8 g. Een afgestreken theelepel bakpoeder bevatte ± 12 gram en met een kop erop 2 gram. Drie ouderwetse eetlepels kunt u rekenen voor ongeveer een halve deciliter, dus 6 eetlepels voor 1 dl ofwel één tiende liter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 oktober 2004
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 oktober 2004
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's