Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met raad en daad

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met raad en daad

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze vraag- en antwoordrubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er kostenloos gebruik van kan maken Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen aan. Redactie Eilanden Nieuws, Postbus 8, 3240 AA IVliddelharnis, met in de linkerbovenhoek 'Vragenrubriek' vermeld De vragen worden door deskundigen beantwoord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met antwoord in deze rubriek worden gepubliceerd.

mOISCHE KWESTIE

Ineen Belgisch dagblad werd de uitspaak "Sire, il n'y a pas de Belges" (Majesteit, er zijn geen Belgen) aangehaald. Dat wordt wel vaker gezegd maar van wie is die uitspraak eigenlijk?

Antwoord: Van de Waalse socialist Jules Destrée, die leefde van 1863 tot 1536. Hij schreef deze woorden (tussen andere zinnen) neer in een 'Open linef', in 1912 gericht aan koning .\lbert I, maar gelijktijdig bedoeld voorpublicatie van zijn standpunt.

Hl) pleitte (toen reeds) voor een administratieve scheiding van Vlamingen en Walen. Toen die al tijdens de&rste Wereldoorlog in 1917 door (f Duitse bezetters op verzoek van Vlaamse activisten was verwezenlijkt, wilden hun tegenstanders er niet aan en werd de maatregel na de bevrijding van België gauw ongedaan gemaakt. Nadien is Destrées uitspraak dat er geen Belgen zijn, te pas en te onpas geciteerd tijdens de jarenlange taalstrijd.

HYPOTHEEK NAGAAN

Hoe kom ik te weten of iemand die zijn schulden niet wil afbetalen, al dan niet een hypotheek op zijn huis heeft?

ntwoord: Het hypotheekregister is openbaar en verbonden aan het kadaster. Als u daar inlichtingen vraagt, moet u wel het kadastrale nummer opgeven van het betrokken perceel.

VERZIEK'BAKJES

Kennissen waarschuwden ons, dat zich in de warmwaterbakjes, die bij ons aan de radiatoren van de CV hangen, legionellabacillen en dgl. broedsels kunnen vermeerderen, die de kamers kunnen verzieken. Mag je dan die bakjes niet meer gebruiken?

Antwoord: Niemand zal van dat troebele vocht uit die radiatorbakjes een slok willen nemen, en als de verwarming aanstaat, loopt de temperatuur van dat water snel op naar 70 a 80 graden, waardoor alle bacteriën erin (op de sporevormers na) gedood worden. Dit temeer, omdat die hoge temperatuur in de regel lang aanhoudt. Een vorm van pasteurisatie dus. Daardoor verdampt dat water, hetgeen de bedoehng is met het oog op het benodigde vochtgehalte in de kamers. Mede daarom moet het water beslist élke dag worden ververst. U zou chemicaliën in die bakjes kunnen doen die bacteriën doden, of de groei afremmen, maar die verminderen de verdamping doordat zij het kookpunt verhogen, en bovendien zouden ze zich als een koek afzetten op de wanden, net zoals de kalkzouten nu al doen. Dagelijks de bakjes omspoelen en er schoon water in doen is o.i. voldoende.

ZELFCONFIJTEN Mijn man is een grote liefhebber van

Mijn man is een grote liefhebber van gekonfijte vruchten. Is het mogelijk bepaalde vruchten thuis zelf zo te hesuikeren?

Antwoord: Dat kan niet met alle vruchten. Sommige bevatten al zo veel suiker (vijgen bijvoorbeeld van nature reeds 50% van de droge stof), dat u kunt volstaan met ze te drogen, te persen en in te pakken. Abrikozen, kersen, pruimen en dergelijke vruchten kunt u als volgt behandelen. Breng in een pan een oplossing van gelijke delen suiker en water aan de kook. Zodra deze massa kookt, voegt u de tevoren gewassen en ontpitte vruchten toe en roert u tot zij daar gelijkelijk in verdeeld zijn. U kunt zo veel vruchten toevoegen als u wilt, als u er maar rekening mee houdt dat ze tenslotte allemaal geheel met een suikerlaagje bedekt moeten zijn. Dan ca. 5 minuten laten doorkoken. Rustig laten afkoelen zonder overgieten. De suiker verhardt, sluit de lucht af en alles kan zo, in de pan met deksel er op, enkele jaren lang bewaard blijven.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 2012

Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's

Met raad en daad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 2012

Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's