�Belangrijk en waardevol initiatief�
DIRKSLAND - Dr. RC. van der Velden, directeur Medische Zaken van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en mevrouw J. (Janneke) Koningswoud van Hospice Calando, beiden in Dirksland, vinden het belangrijk dat de Stichting Ambulance Wens met goed opgeleide vrijwilligers werkt. "Enerzijds zien wij dat de zorgaanvraag in onze samenleving groeit, anderzijds kunnen wij als betaalde zorg minder bieden. Dat betekent dat wij teug moeten naar het oude model waarbij wij elkaar - ter ondersteuning - hulp verlenen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbare schakels. Aan de samenleving wordt duidelijk gemaakt dat de zorg niet alleen familie- of betaalde zorg omvat, maar gericht is op de zorg van mens tot mens".
"De stichting is waardevol", zegt dr. Van der Velden. "Ik was sterk gemotiveerd om het verzoek om zitting te nemen in het comité van aanbeveling te honoreren. Ik kan dat het beste duidelijk maken met een voorbeeld uit de periode dat de stichting er nog niet was. Een moeder en een dochter hadden beiden kanker. Waren in hun laatste levensfase. De moeder overleed en de dochter wilde graag naar de begrafenis, maar zij was al niet meer in staat om op een normale wijze vervoerd te kunnen worden. Dus was een ambulance nodig. Dagenlang heb ik 'strijd' moeten voeren om een ambulance geregeld te krijgen omdat het formeel geen indicatie was voor ambulancevervoer. Er was geen sprake van medische redenen, maar voor het bijwonen van de begrafenis van moeder. Als je dat meemaakt dan toont het aan hoe belangrijk de stichting Ambulance Wens is. Je hebt de stichting niet dagelijks nodig maar op essentiële momenten dat het er echt toe doet kun je er gebruik van maken".
Emotionele waarde Op het eiland wordt van de mogelijk
Op het eiland wordt van de mogelijkheid voor het invullen van de laatste wens minder gebruik gemaakt dan in stedelijk gebied. Zorg binnen de familiekring staat voorop. "De keren dat wij de stichting inschakelden zijn heel goed verlopen", vertelt mevrouw Koningswoud. "Dat bleek uit de reacties van de betrokkenen. Soms zijn het kleinschaUge onderwerpen die wel een grote emotionele waarde vertegenwoordigen. Een voorbeeld: Nog één keer de verjaardag thuis vieren. samen met man en kinderen. Dan vind ik het zo fijn dat de vrijwilligers in hun begeleiding, afstand weten te bewaren. Ze zijn er bij, maar niet in de intimiteit van de familiekring".
Nog keer naar huis Dr. Van der Velden schetst tenslotte
Dr. Van der Velden schetst tenslotte de omstandigheden die zo bepalend zijn voor het bewust afscheid kunnen nemen. "Mensen worden in het ziekenhuis opgenomen. Worden overvallen dat het levenseinde zeer nabij is. Daarop hebben zij zich niet kunnen voorbereiden. En dan komt in de laatste dagen nog een wens. Even nog even naar huis. Om emotioneel iets voor je zelf te kunnen afsluiten. Het zijn heel belangrijke markeringspunten voor het kunnen accepteren van het sterven".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 juni 2012
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's
