Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kruukplaetjes

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kruukplaetjes

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wie kent ze niet, die heerlijk geurige koekjes met het bruine korstje? Mijn schoonmoeder vertelde over de kruukplaetjes die haar moeder bakte op het petroleumstelletje in de keuken. "Het rook dan altijd zo lekker!"Je kon met relatief lage hoeveelheid ingrediënten een heleboel koekjes maken.

Door folanda Driesse-Bosland

Een andere bijzonderheid is dat kruukplaetjes niet in de oven worden gebakken, maar in de koekenpan. Nog steeds is het kruukplaetje erg populair. Bij de meeste warme bakkers zijn ze standaard opgenomen in het koekassortiment en ook op jaarmarkten en verkopingen gaan ze grif van de hand. Wellicht heeft het zijn populariteit mede te danken aan de lange houdbaarheid? Het kruukplaetje heeft oude papie

Het kruukplaetje heeft oude papieren. Van de naam zijn meerdere versies bekend - zowel kruudplaetje als kruukplaetje zijn de gangbare benamingen. 'Kruuk' of 'kruud' wijst waarschijnlijk naar het woord 'kruid' (kaneel of rommelkruid) in het koekje. 'Plaetje' zou wijzen op de koekenpan of bakplaat die vroeger werd gebruikt op de plattebuiskachel. Over het gebruik van rommelkruid, een mengsel van verschillende krui- den waaronder nootmuskaat, anijs en kruidnagel, wordt verschillend gedacht. Het kruukplaetje inspireerde likeurstokers, ijs- en chocolademakers tot het verwerken van deze lekkernij in hun product.

Het recept werd van moeder op dochter doorgegeven. Hierdoor zijn er talloze receptvariaties in omloop. Inmiddels wijdt ook internetencyclopedie Wikipedia een aantal regels aan het Flakkeese koekje. Reden genoeg om zelf aan de slag te gaan. Een leuk werkje, ook voor kinderen, om tijdens een regenachtige dag een stapel van deze nostalgische koekjes te bakken.

Recept kruukplaetjes 1 pond bloem 4 ons boter 3 ons basterdsuiker Kaneel naar smaak Snuße zout lei Werkwijze: smelt de boter en laat even afkoelen. Bloem, suiker, kaneel en zout geleidelijk toevoegen. Roer ongeveer % van het ei door het mengsel. Zet de koekenpan op een laag vuur. Maak balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat. Doe voor het eerste baksel een beetje boter in de pan. Leg de koekjes in bak ze aan beide kanten lichtbruin. Na elk baksel de pan even schoon

Na elk baksel de pan even schoonvegen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 juli 2012

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

Kruukplaetjes

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 juli 2012

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's