Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De Stellendamse garnaal

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

De Stellendamse garnaal

Groeten uit Goeree-Overflakkee (3)

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

De Stellendamse garnaal heeft een karakteristieke kleur en smaak. Hoewel hij officieel tot de categorie Noordzeegarnalen behoort, is hij aanzienlijk lichter van kleur dan zijn grijze soortgenoten. De garnaal wordt gevangen in het zuidelijke deel van de Noordzee. Hierdoor krijgt de Stellendamse garnaal zijn specifieke lichtroze kleur. Een garnaal kan zich namelijk aanpassen aan de kleur van de (zand­) grond waar hij zich bevindt. Zo kan hij zich onzichtbaar maken voor natuurlijke vijanden. Vooral 's nachts is de garnaal actief, overdag graaft hij zich in de ondergrond in. In de warmere maanden van het jaar is de garnaal dichter bij de kust te vinden dan in het koude seizoen. Dan trekken ze verder van de kust af vanwege de temperatuur van het water.

Sinds jaar en dag wordt de 'gornet' gepeld in Stellendam. Er waren vele gezinnen die als bijverdienste thuis aan de keukentafel op het geboende tafelzeil de zilt smakende kreeftachtigen ontdeden van hun 'pel'. Als de vlag in de haven gehesen werd wisten de pellers dat ze de garnalenvangst op konden halen.

Vele generaties groeiden'op met het pellen van garnalen. Dit ambacht is een bijzondere kunst die lang niet iedereen verstaat. Kinderen waren soms al van jongs af aan gewend om uit school eerst even te helpen met pellen om daarna pas te gaan spelen. Zo leerden ze het pellen spelenderwijs. De gepelde garnalen werden uitbetaald per ons. Een oudere dame herinnert zich dat ze 2,5 cent per ons gepelde garnalen kreeg.

De Stellendamse garnaal wordt nog steeds gepeld in het dorp, zij het niet meer aan huis maar bij de visafslag. Bij de Stellendamse visafslag is het vroeg dag. De in de nachte lijke uren gevangen garnalen worden aan boord gekookt in zeewater. Daarna gaan ze meteen naar de visafslag om gepeld te worden. Dit in tegenstelling tot de andere Noordzee garnalen die voornamelijk in het buitenland gepeld worden.

De Stellendamse garnaal heeft bij visliefhebbers naam en faam verworven. Hij wordt beschouwd als een ware delicatesse, mede door de milde smaak. De garnaal laat zich moeiteloos combineren in allerlei koude en warme gerechten. Zo maken garnalen een gebonden champignon­ of aspergesoep extra lekker. Ook in een voorgerechtje smaken ze prima. De mogelijkheden zijn talloos.

Voor wie een kijkje achter de schermen van de Stellendamse visafslag wil nemen, is het mogelijk een rondleiding te boeken met een drankje en versnapering. In de zomermaanden wordt wekelijks op vrijdag een excursie georganiseerd. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV in Ouddorp.


Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 juli 2012

Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's

De Stellendamse garnaal

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 juli 2012

Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's