Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Een peer met de beet van een appel

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Een peer met de beet van een appel

Flakkee - meer dan jüün, aerpels en taarve o

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

SOMMELSDIJK - Ontelbare keren heeft Caroline Koch het al verteld: "De nashipeer is rond en hard. Hij eet als een appel, maar smaakt als een peer." De nashiperen - fruit van Aziatische origine - hangen in de boomgaard aan de Oudelandsedijk in Sommelsdijk. De vruchten zijn uniek op Goeree-Overflakkee en uniek in Nederland. Het onvermoeibaar vertelde verhaal heeft resultaat: de nashipeer is niet langer de grote onbekende.

De boomgaard is tweeënhalve hectare groot. Op twee hectare staan de perenbomen in nette rijen, stuk voor stuk gesnoeid in V-vorm. "We hebben de boomgaard zes jaar geleden gekocht", vertelt Koch. "Onze voorganger wilde waarschijnlijk eens ki]ken of de nashipeer wat zou doen, hier op Flakkee. Ik denk dat het een soort proefstation was. Nu zijn wij ook alweer zes jaar aan het pionie- » ren. Het bedrijf werkt zo biologisch verantwoord mogelijk. Dat betekent dat onkruid en ongedierte in de boomgaard niet te kampen hebben met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen. Verder is de voeding van de perenbomen geen kunstmest. "We hebben dit jaar mest van een koeienboer." In 2010 verwierf het Flakkeese fruitteehbedrijf het EKO-keurmerk.

Echte dorstlesser

Negen soorten nashiperen brengt de boomgaard voort. Volgens Koch is dat veel te veel. Uiteindelijk - het bedrijfis in opbouw - moeten er drie of vier soorten overblijven. Daar zit in ieder geval de shinseiki bij. Deze handpeer is het meest gevraagd.

"Een echte dorstlesser, lekker fris. Niet zacht, maar met de beet van een appel. Je kunt hem gemakkelijk meenemen naar school. Maar hij is ook goed te gebruiken in wokgerechten en in salades. De smaak? Soms licht meloenig. Eigenlijk niet te vergelijken. De peer is donkergeel, goudkleurig. We plukken ze volrijp van de boom."

Naast de handperen kweekt Kwako, zoals het bedrijf van Caroline Koch- Kwakernaak heet, ook stoofperen en sapperen. De laatste soort gaat geperst in flessen naar de consument. Puur of met veertig procent appels

Puur of met veertig procent appels uit Nieuwerkerk. In grote flessen en - speciaal voor de horeca - in kleinere flesjes. "Het eerste jaar, toen we een gigantische oogst hadden, hebben we 15.000 flesjes laten maken. Daarvan zijn er 13.500 verkocht. De rest hebben we aan de voedselbank gegeven.

Ik maak trouwens ook jam van de nashiperen. Vooral de varianten met gember en vherbes zijn een succes. Mensen bellen me ervoor." Koch heeft nog meer plannen. Perenstroop maken viel tot nu toe niet mee, maar wie weet is er toekomst voor de nashiperenstroopwafel. Nashiperemjs is er al. Banketbakker Van Helden in Middelharnis maakt en verkoopt de koude lekkernij.

Distributie

Behalve de bloesemtakken, die naar de bloemenveiling in Aalsmeer gaan, gaat er niets van de oogst naar de veiling. Koch verzorgt zelfde distributie van peren en sap naar middenstanders en uitbaters van horecagelegenheden in de omgeving. Veel hand- en stoofperen uit Sommelsdijk vinden hun weg naar de consument via de biologische groenteabonnementen van Biologisch Goed in Oude-Tonge en Landzicht en Bio Aan Huis in de Hoeksche Waard. In totaal zijn er ongeveer tweeduizend abonnees. "Ja, er gaat veel tijd in zitten", beaamt

"Ja, er gaat veel tijd in zitten", beaamt Koch. "We zijn vaak in de boomgaard, samen met enthousiaste vrienden en familieleden die helpen. Daarnaast ben üc regelmatig op streekmarkten, culturele dagen. boerenmarkten. Kijk bij de Boer - noem maar op. Je bent altijd met de nashipeer bezig. Het is hard werken, echt arbeidsintensief, maar hartstikke leuk om te doen." Dat geldt ook voor de educatieve activiteiten in de boomgaard en de rondleidingen via de VW. Aanstaande zaterdag, 18 augustus, is er weer een rondleiding. Opgeven hiervoor kan via de VVV. Het verhaal van de nashipeer - "Nashi is Japans voor peer. Hij IS rond, niet zacht, maar hard met de Structuur van een appel" - blijft de bevlogen fruitteelster vertellen. Onvermoeibaar. En met zonder oogst, want de

En met zonder oogst, want de nashipeer wint aan populariteit. De perenoogst zelf staat voor de deur. Tussen eind augustus en half oktober komen de vruchten van de boom. Op drukke dagen zijn er wel zes mensen aan het plukken in de boomgaard aan de Oudelandsedijk. Of Kwako in 2012 weer 10.000 kilo fruit weet te oogsten, is lang niet zeker. Immers: vorst in de bloesemtijd is niet goed. Ook niet omdat bijen dan niet vliegen en dus niet bestuiven.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 augustus 2012

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

Een peer met de beet van een appel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 augustus 2012

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's