Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Drie generaties traditionele aardappelteelt

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Drie generaties traditionele aardappelteelt

1 minuut leestijd

SOMMELSDIJK - Aardappels eten we allemaal. Ze zelf verbouwen niet. Toch is er nog een leuk deel van de bevolking dat, en dat dikwijls al jarenlang, zelf z’n aardappels en groenten teelt. Meestal op een perceel grond ergens aan de rand of net buiten ‘t dorp. En wie hierin z’n vermaak heeft, doet dat dikwijls ook met hart en ziel. Vele uren werk zit erin om ‘het hof ’ er netjes bij te laten liggen. Alleen al om de aardappel- en groentenbedden onkruidvrij te houden. Maar juist dat buiten bezig zijn, werken in de grond, aan eigen oogst, en dus weten wát je eet, dat vormt de liefhebberij. gewerkt, maar toch. Inmiddels zijn de dochters de deur uit, maar zijn in het hof hun plaatsen ingevuld door Kees’ kleinkinderen. En ook die vinden ‘t wat leuk om samen met opa op de ouderwetse manier te werken aan een eigen kostje aardappels. Niet met machines, maar gewoon met ‘t handje. Alleen de aardappelbedden laat Kees tegenwoordig machinaal trekken. Het perceel grond aan de Molenweg te Sommelsdijk is te groot om dit op zijn leeftijd nog handmatig te doen. Bovendien heeft hij op twee andere plekken ook nog een hof, dus alles bij elkaar is er werk zat. Zeker nu de winterkou zo lang heeft aangehouden zijn er werkzaamheden blijven liggen, zoals het leggen van aardappels. Daar was het nu afgelopen maandag tijd voor, en samen met de kleindochters Mirjam van Alphen en Esther Dijkshoorn, allebei zijn ze acht jaar, waren opa en oma Leijdens ‘s middags in het hof te vinden voor de start van een nieuw seizoen aardappelteelt. Al drie generaties dus, die op traditionele wijze hun eigen aardappels verbouwen.

Kees Leijdens uit Sommelsdijk weet daarvan mee te praten. Z’n vader deed ‘t al en als ventje van zes hielp Kees ‘m daar wat graag bij. Pa maakte de aardappelbedden, stak er met een schop gaten in en Kees gooide daar de pootaardappelen in. Als dan na een paar maanden geoogst werd, kon de familie het jaar rond eigen geteelde piepers eten. De kroon op een stuk traditionele aardappelteelt. Toen Kees zelf vader werd, en natuurlijk ook een hof had, waren het z’n dochters die hij de liefde voor dit ambachtelijke werk bijbracht. Heel wat jaartjes hebben ze ‘m bijgestaan. Niet dat ‘t altijd even goed uitkwam voor de meiden als weer even in de kluiten moest worden

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 2013

Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's

Drie generaties traditionele aardappelteelt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 2013

Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's