Ouddorpse Jerseykaas wereldkampioen
OUDDORP - Dat Goeree-Overflakkee het op een aantal terreinen heel goed doet, of zelfs koploper is, wordt steeds breder bekend. Ook buiten ‘s lands grenzen. Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid of onderscheidende streekeigen producten zijn hier voorbeelden van. Ook onlangs stond de internationale schijnwerper weer op het eiland, toen tijdens een van de grootste kaaswedstrijden ter wereld, de toonaangevende International Cheese Awards in Engeland, een kaas van Goeree- Overflakkee maar liefst vier awards won en wereldkampioen werd. Voor de betrokken producenten een enorme opsteker, en voor Goeree-Overflakkee weer een mooi stuk Eilandmarketing.
Het is de Bio Jersey kaas ‘Dieken’ van de Jerseyhoeve die zo excelleerde. Tijdens de grootse kaaskeuring in het Engelse Nantwich sleepte deze kaas de Gouden Award in de wacht, werd ze kampioen van alle biologische kazen, werd ze kampioen van alle inzendingen overzee, dus van buiten Engeland, en veroverde ze de tweede plaats - Reserve Supreme Champion - van álle 4615 inzendingen uit 32 landen wereldwijd.
Een topprestatie dus voor deze kaas. En daarmee ook voor de bij de productie betrokken partijen. Dat zijn de Ouddorpse veehouder Piet Breen, die de Jersey koeien verzorgt, zorgboerderij De Mèkkerstee, die de kaas produceert, en de Jerseyhoeve, die de kaas in de markt zet.
Onderscheidend Agrariër Piet Breen dacht er al langere
Agrariër Piet Breen dacht er al langere tijd over na om het roer om te zetten en onderscheidend werk te leveren. Dat heeft ertoe geleid dat hij vorig jaar is begonnen met het op biologische wijze houden van Jerseykoeien. Momenteel grazen de dieren nog op gronden van Natuurmonumenten - in de Scheelhoek en in ‘t Volgerland, en worden ze gemolken in Melissant - maar vanaf volgend jaar zullen de Jerseys bij Goedereede weiden. Daar gaat Piet van start met een nieuwe, gecertificeerde, biologische melkveehouderij. Zowel de verzorging van de koeien als het beheer van de gronden zullen hier dus op biologische wijze plaatsvinden. Juist deze maand is de bouw van een nieuwe diervriendelijke stal met melkinstallatie begonnen. Piet is op Goeree-Overflakkee de enige die Jerseykoeien houdt. Een koeiensoort die vriendelijk is met een hoog aaibaarheidsgehalte en die weinig eisen stelt. De 100% biologische Jerseymelk heeft zowel een hoog vet- als eiwitgehalte. De smaak van de melk is dan ook zeer romig. Zorgboerderij De Mèkkerstee, o.a. bekend van de biologische geitenkaas die ze produceert, verwerkt ook de melk van de Jerseykoeien van Piet Breen tot kaas. Na 26 weken rijpen is de optimale smaak bereikt, waarvan het 200 koppen tellende jurypanel van de International Cheese Award in haar rapport schreef: ‘Geweldige biologische Jerseykaas met een nootachtige ronde smaak.
Lees verder op pagina 6.
De kaas heeft veel karakter en haar smaak is zeer interessant’. Met de productie van deze kaas zorgt dus ook De Mèkkerstee voor onderscheidende, exclusieve producten, die hier in meerderlei opzicht met zorg worden bereid. Daarnaast is er de Jerseyhoeve, die haar naam aan deze koe heeft verbonden en die grondlegger is van het maken van de succesvolle Jerseykazen. Ze zorgt voor het ‘vermarkten’ van de Jerseykaas en dat deze ook internationaal verspreid zal worden. Zowel de Jerseyhoeve, als De Mèkkerstee als Piet Breen vinden het belangrijk om rondom het product het hele verhaal - dus van koe tot eindproduct - te vertellen, transparant te maken, en met z’n drieën hierin één keten te vormen.
Overigens viel de Jerseykaas ‘Dieken’ ook in 2013 al in de prijzen bij de Great Taste Awards in Engeland. Toen behaalde de kaas twee gouden sterren, eveneens vanwege haar bijzondere smaak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 oktober 2015
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 oktober 2015
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's