Raadsleden bijgepraat over aanpak verslavingsproblematiek
GOEREE-OVERFLAKKEE – Meis Broeders en Ferry de Koning namen de raadsleden donderdagavond in de Dialoogbijeenkomst mee bij de toelichting over de Integrale aanpak verslavingsproblematiek (IAV) en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Een project dat zich in een drietal fases (definitiefase, onderzoeksen uitwerkingsfase en vervolgens de uitvoeringsfase). Het gehele traject strekt zich uit over een termijn van 10 jaar tot het eindresultaat in 2031.
De gemeente wil daarin samen met partners bijdragen aan een gezond, vitaal en veilig Goeree-Overflakkee. Men wil mogelijk maken dat de jeugd kan opgroeien in een kansrijke omgeving waar middelengebruik geen onderdeel van uitmaakt en middelengebruik onder jongeren (18-) niet meer voorkomt. Daarbij moeten inwoners worden gestimuleerd om gezonde keuzes te maken ten aanzien van legaal middelengebruik en daar waar dit gebruik leidt tot disfunctioneren, passende maatregelen treffen. Dit alles moet leiden tot gewenste maatschappelijke effecten, zoals het uit de taboesfeer halen van verslavingsproblematiek, het versterken van het welbevinden van de bewoners op het eiland en het treffen van maatregelen op het gebied van preventie, zorg, veiligheid, handhaving en nazorg.
Goede communicatie
Er dient integraal te worden gewerkt en afgestemd, met aansluiting BOA’s, ketenaanpak Kairos en het ontwikkelen en implementeren van rookvrije (kind) omgevingen, alcoholverkoopconvenant en het versterken van basiskennis uitvoerende teams. Dit alles vereist een goed communicatie (SamenZien). Inspirerend is de vraag in het dossier aan de gemeenteraad: 'Hoe ver wilt u als gemeente hierin gaan?' Het geven van een goed voorbeeld is belangrijk. Zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen – zo is in de stelling opgenomen – dat er met ingang van november 2022 na de raadsvergaderingen geen alcoholische dranken meer gedronken kunnen worden?
De gemeenteraad wil uiteraard bij de verschillende stappen in het proces informatief nauw betrokken worden en periodiek bijgepraat worden. Ook werd inzicht gegeven in de stappen die al gezet zijn in het project OKO (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving), voorheen IJslands model. Er wordt een netwerk opgebouwd, men zet in op een schoolveiligheidsconvenant, ouderen-participatie en zinvolle vrijetijdsbesteding o.a. bij JAC en bij de Jaarwisseling. Ook wordt getracht sportverenigingen te laten aanhaken. Er worden op drie fronten activiteiten ontplooid; welzijn, zorg en veiligheid en de aanpak/uitvoering. De ambitie is groot op een breed terrein, maar moet bij evenementen nog vorm krijgen. Het werk is niet altijd gemakkelijk, maar de verenigingen zullen met de juiste boodschap worden benaderd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 september 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 september 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's