Schone stranden
Het zomerseizoen is voorbij. De stranden hebben niet meer alle kleuren van de regenboog door alle zonneschermen en parasols van de badgasten. Een enkeling trotseert het echte herfstweer aan de kust of geniet tijdens een mooie najaarsdag van de zilte zeelucht. Nu de rust aan de kust weer wat terug is, zou je denken dat ook het afval minder zou zijn. Badgasten nemen helaas niet al hun waar mee terug. Toch zorgt het najaarsweer, en vooral straks met meer stormen en hoog water, voor veel afval dat uit zee aanspoelt op het strand. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot koelkast, van wattenstaafje tot visnet en van snoepverpakking tot jerrycan. Dit afval hoort niet in de zee en op het land en brengt schade aan bij vele diersoorten. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien afval, zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes, aan voor voedsel. Ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, touwen en vispluis.
Vorige week nog spoelden er vele kleine blauwe nurdles aan op het strand in de Kwade Hoek. Het klinkt als een schattig karakter van een kindertekenfilm, maar het is één van de grootste bedreigingen van onze oceanen en onze planeet: de nurdle. Dit zijn kleine stukjes plastic die gebruikt worden als grondstof voor plastic producten. Jouw tandenborstel, shampoofles of telefoon: overal zijn de nurdles voor gebruikt en jaarlijks worden miljarden kilo’s nurdles geproduceerd en verscheept over fabrieken over de hele wereld. Met inzet van het strandschoonmaakteam van de gemeente Goeree-Overflakkee konden we snel schakelen en zo veel mogelijk nurdles opruimen. Bij vuilruimacties op de stranden werken we veel samen met vrijwilligers van Het Groene Strand, van de werkgroep Strand en Zee van het NLGO en vrijwilligers van ‘doe mee voor een Schoon Goeree-Overflakkee’. Het Groene Strand wil bijvoorbeeld zo veel mogelijk bijdragen aan de biodiversiteit van het strand door handmatig schoon te maken. Juist door machinaal schoonmaken wordt niet alleen afval maar ook het aangespoelde zeeleven van het strand verwijderd. Dat deze samenwerking vruchten afwerpt blijkt wel, want sinds 2021 draagt onder andere de Kwade Hoek al de titel natuurstrand met de uitreiking van de Groene Strand Wimpel. Inmiddels hebben het stand bij de Vuurtoren in Ouddorp en ook bij de Slikken van Voorne een Groene Strand Wimpel ontvangen. Wil je eens een handje helpen bij het schoonmaken van de stranden? Kijk dan op www.hetgroenestrand.nl voor de opruimdata en meld je aan! Jouw hulp is van harte welkom.
In haar maandelijkse column schrijft Chantal over haar ervaringen als boswachter en geeft tips om de natuur op het eiland te ontdekken. Reageren kan via Haringvliet@natuurmonumenten.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 september 2022
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 september 2022
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's