Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

“Hier kunnen we wel twee- tot driehonderd porties van maken”

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

“Hier kunnen we wel twee- tot driehonderd porties van maken”

Ouddorp

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Deze week kocht Vishandel Sperling uit Ouddorp een kolossale heilbot aan uit Denemarken. De vis is 180 centimeter lang, 18 centimeter dik en weegt 68 kilo. Hij belandde uiteindelijk in de keuken van Hotel Akershoek om schoongemaakt, gefileerd en bereid te worden.

“Het is niet alledaags om zo’n grote heilbot aan te kopen”, vertelt Barend Sperling van de Ouddorpse vishandel. Meestal zijn ze tussen de 80 en 90 centimeter, dus deze is wel buiten proporties. Er zijn nog wel grotere exemplaren, want ze kunnen bijna vijf meter lang worden en wegen dan meer dan 300 kilo. Maar zo’n grote heilbot als deze heb ik nog nooit gezien.” De heilbot is een platvis, die leeft in de koude wateren op het noordelijk halfrond. De vis die Vishandel Sperling aankocht, werd onlangs gevangen in de buurt van Denemarken.

Het was nog een hele toer om de heilbot in de keuken van Hotel Akershoek te krijgen, vertelt Edwin van der Bok, een van de koks van het restaurant. “We waren maar met z’n tweeën en het viel niet mee om hem te tillen.” Toch is het gelukt en zo belandde de heilbot op de werktafel, waar hij door Van der Bok en het vaste keukenteam zorgvuldig werd schoongemaakt en gefileerd. Edwin van der Bok zet hiermee samen met zijn moeder en de collega’s het werk van zijn vader Kees voort, die vorige maand op 61-jarige leeftijd is overleden. Het bereiden van de vis brengt herinneringen met zich mee en heeft daarom ook emotionele waarde. “Het was echt mijn vaders ding om rond de decembermaand zo’n grote vis binnen te krijgen en te bereiden. Vorig jaar hadden we er één van rond de 35 kilo. Ik vroeg aan Barend Sperling of hij ook dit jaar een grote vis voor ons had en dat is deze. Hier kan ik kunnen we wel twee- tot driehonderd porties van maken.” Edwin van der Bok heeft al een heerlijk gerecht voor ogen. “We gaan de heilbot bakken met serranoham en serveren met een wortelcrème en tuinkruidensaus. Heilbot heeft een zachte smaak en dat maakt de vis heel toegankelijk. Als je kipfilet lust, lust je dit helemaal.”

Wie graag eens wil komen proeven, is van harte welkom in Hotel Akershoek, Boompjes 1 in Ouddorp. Kijk voor de contactgegevens van Hotel Akershoek op de website: www.hotelakershoek.nl.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 november 2022

Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

“Hier kunnen we wel twee- tot driehonderd porties van maken”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 november 2022

Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's