Battenoord 13: ‘concertzaal’ in minuscule kern aan Grevelingen
Battenoord
Concerten verwacht je in Middelharnis en andere grote dorpen op het eiland. En daar vinden ze ook wel plaats. Maar Battenoord doet ook mee. De minuscule kern beschikt over een ‘concertzaal’, Battenoord 13 geheten, die afgelopen zomer al een keer uitverkocht was en begin volgend jaar Lenny Kuhr naar Goeree-Overflakkee haalt.
De man achter Battenoord 13 is Leendert Boudesteijn, die redelijk recent op dit adres is komen wonen. De concertzaal heeft hij gerealiseerd in een grote ruimte onder zijn woonkamer. Die loods diende voorheen, toen de woning in bezit was van Rein Osinga, als Topolino-museum. In een verder verleden sloeg Rijkswaterstaat hier zout op.
Niet verwacht
“Afgelopen zomer was alles dicht, ook het Diekhuus. Er was niets te beleven”, zegt Boudesteijn. “Ik kwam vakantiegangers tegen, die mij vroegen of er wat te doen was. Volgens mij niet, zei ik. Toen kreeg ik het idee om hier wat te organiseren. Het eerste concert was van singer-songwriter Flip Noorman, en Clementine uit Goedereede zong ook. Er kwam honderdtwintig mensen op af, dat had ik niet verwacht.”
Het waren vooral 40-plussers die voor een uitverkochte zaal zorgden. Ze kwamen overal vandaan. Maar de verwachte toeloop vanuit campings rond Battenoord en de jachthavens van Herkingen bleef uit. Het lijkt er dus op dat Battenoord 13 vooral een culturele voorziening voor de eilanders is, in aanvulling op bijvoorbeeld het Diekhuus in Middelharnis, de Houten Kaap in Ouddorp en hofstede Lust en Last in Sommelsdijk.
Reden waarom Leendert Boudesteijn met een gerust hart een tweede concert heeft gepland. Eind januari komt Lenny Kuhr naar Battenoord. Het is de eerste keer dat de winnares van het Songfestival van 1969 optreedt op Goeree-Overflakkee. Kuhr bracht meer dan dertig albums uit en is bekend van nummers als ‘De troubadour’ en ‘Visite’. Haar meest recente heet ‘Het lied gaat door’.
Iets blijvends
Bij twee concerten in Battenoord zal het niet blijven, denkt Boudesteijn. “Het is iets blijvends”, zegt hij. “Ik denk aan vier concerten per jaar. Verwacht hier geen rockbands, maar rustige muziek en kleinkunst. Ik denk ook aan wereldmuziek en jazz.” Als zakelijk leider van het New Rotterdam Jazz Orchestra, wat hij twaalf jaar was, heeft Leendert Boudesteijn een netwerk opgebouwd, waaruit hij kan putten.
De zaal, die normaliter dient als opslagplaats, ziet er tijdens de concerten uit als een echt theater. Dus met stoelen, goede verlichting en sfeervolle gordijnen. De catering was de eerste keer in handen van de Flakkeese brouwer Solaes, en dat is tijdens het concert van Lenny Kuhr wederom het geval. Voor dat concert heeft Battenoord 13 tachtig kaarten. De helft is al verkocht.
Aantrekkingskracht
“Ik vind het leuk om dit te doen”, zegt Boudesteijn, die eraan toevoegt dat hij niet rijk wordt van zijn privé-initiatief. “Ik merk dat mensen graag naar Battenoord komen, ook om de Grevelingen te zien, en de flamingo’s. Iedereen weet het te vinden, Battenoord heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Bovendien heb je bij de haven zat parkeerruimte.” Ook dat is handig als er een concert is.
Meer informatie en kaartverkoop: www.battenoord13.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 december 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 december 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's