Kotter GO 44 krijgt op volle zee bom in het visnet
OUDDORP - In de vroege morgen van dinsdag 13 december ontdekte de bemanning van de visserskotter GO 44, de Quo-Vadis met thuishaven Stellendam, op volle zee bij het ophalen aan stuurboordzijde een bom in het net. Op zorgvuldige en zo veilig mogelijke wijze konden de bom en een reflector na enige tijd over boord worden gezet.
De positie is doorgegeven aan de EOD (explosieve opruimingsdienst) en deze dienst zal op korte termijn de bom opsporen. Om dit door locatie-aanduiding makkelijker te maken, bevestigde de bemanning van de GO 44 een kleine boei met reflector aan de bom, zodat de EOD met sonarapparatuur de bom kan opsporen. Een hachelijke gebeurtenis, die bij bemanning van kotters, en in dit geval bij de GO 44, direct de herinnering weer oproept aan het verschrikkelijke drama dat zich in 2005 afspeelde op de OD-1, toen een opgeviste bom aan boord daar explodeerde en drie opvarenden het leven verloren. Hun namen staan vermeld op de gedenkplaat bij het Monument voor Gevallenen in WO 2 aan de Hazersweg in Ouddorp. Het is vermoedelijk het laatste oorlogstuig dat de GO 44 nog opviste, want er is nog slechts één visreis te gaan voordat de kotter aan de wal wordt gelegd. Dit in het kader van de aanmelding voor sanering. Op de betekenis van de scheepsnaam Quo-Vadis komt dan ook een antwoord. Quo-Vadis betekent ‘waarheen gaat gij?’ Dat wordt dan duidelijk richting de sloop voor de kotter uit 1990.
Dumpen
Met dank aan Ronnie Hameeteman van de GO-44 en reacties van twee andere vissers, kan er aan dit – gelukkig goed afgelopen – incident nog een nadere toelichting worden vermeld over het opvissen uit zee van gedropte bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Een aantal keren betrof het projectielen van een Engels vliegtuig dat, met nog bommen aan boord, na inzet in bezet Duits gebied, terugkeerde naar de thuisbasis. Het was echter verboden om met bommen nog aan boord te landen en daarom dumpte de piloot het restant dat al dan niet op scherp stond in zee. Anderzijds wilde de RAF vanuit Engeland zoveel mogelijk bommen meenemen op weg naar Duitsland, maar bij slechte weersomstandigheden en de vraag of de terugreis nog met lading wel gehaald zou kunnen worden, werd het oorlogstuig ook in zee gedumpt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's