Dikke streep door villabouw aan Achterweg in Sommelsdijk
DEN HAAG/SOMMELSDIJK - De Raad van State heeft woensdag korte metten gemaakt met een plan van de gemeente Goeree-Overflakkee om aan de Sommelsdijkse Achterweg twee villa’s op nog maagdelijk onbebouwde agrarische gronden buiten de bebouwde kom te bouwen.
Volgens ’s lands hoogste bestuursrechter is het bouwplan regelrecht in strijd met het eigen gemeentelijke bouwbeleid. Dat staat in principe alleen nieuwbouw in het landelijke buitengebied toe als er elders ter compensatie oude (agrarische) bebouwing verdwijnt, of als de landschappelijke kwaliteit flink verbetert. Daarvan is hier geen sprake, concludeert de hoogste bestuursrechter. De belangrijkste reden dat Goeree-Overflakkee de woningbouw toestaat, is om ontwikkelaar Wonen op Flakkee tegemoet te komen in de kosten die hij heeft gemaakt rond de restauratie van het Meijer Theater in Middelharnis. Die staat in het centrum van Middelharnis en niet in het buitengebied.
De bewering van de gemeente dat zij in uitzonderlijke gevallen wel woningbouw op open agrarische gronden mag toelaten, veegt de Raad van State van tafel. Wel heeft de hoogste bestuursrechter een aantal andere bezwaren verworpen. Maar het feit dat er voor dit villaproject geen sloop van stallen, of andere bebouwing is voorzien, breekt het woningbouwplan op. De uitspraak is een overwinning voor Achterwegbewoner en buurman H. Buth en diens raadsman Bram Cornelissen. Die maakten afgelopen januari tijdens de rechtszaak in Den Haag al zonneklaar dat de gemeente haar eigen beleid aan de laars lapte.
De gemeente liet eerder tijdens de rechtszaak weten "dat de nieuwe woningen straks een mooie afsluiting van de bebouwde kom vormen". Raadsman Bram Cornelissen van Achterwegbewoner H. Buth vond dat toen al klinkklare nonsens: "Als dit geen buitengebied meer is, dan weet ik het ook niet meer. In het vorige bestemmingsplan was het nota bene nog volop beschermd open buitengebied. Het bouwplan is verder volstrekt in strijd met het provinciale beleid, dat openheid en de cultuurhistorische waarde van het agrarische gebied beschermt. Ook de reden voor de bouw van de woning is op zijn minst merkwaardig te noemen."
Volgens de gemeentewoordvoerder was het bouwplan geheel in overeenstemming met gemeentelijke en provinciaal beleid. "Het vorige bestemmingsplan was van 2013, dat is al meer dan negen jaar geleden. De tijd heeft niet stil gestaan en er is wel wat veranderd in de omgeving." Cornelissen ontkende niet dat er ook aan de Achterweg nieuwe woningen zijn gebouwd, maar die liggen volgens hem echt veel dichter tegen de bebouwde kom bij de Oudelandsedijk aan en aan de oostzijde van de Achterweg. De nieuwe woningen komen zuidelijker aan de westzijde, waar het allemaal nog fiks agrarisch is. En blijkbaar heeft de gemeente haar eigen Structuurvisie niet goed gelezen, want die heeft ze in 2017 zelf aangescherpt waardoor woningbouw in het buitengebied zonder compensatie niet meer mogelijk is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's