Gevoelige dossiers horen niet in besloten vergaderingen
De kloof tussen politiek en burgers is regelmatig onderwerp van gesprek. Bij de politiek en in de media dan, veel Nederlanders halen inmiddels vooral hun schouders op. ‘Alles wordt in de achterkamertjes geregeld, wij mogen er voor de vorm nog iets over zeggen maar het is toch allemaal al besloten.’ Dan helpt het niet mee als juist gevoelige onderwerpen achter gesloten deuren blijken te zijn besproken.
Dat laatste gebeurde bijvoorbeeld op 23 februari jongstleden. De bewuste vergadering in het Rondeel waarin Comgoed een presentatie gaf over het aangepast ontwerp voor de greenboardfabriek die het bedrijf wil gaan bouwen in Oude-Tonge (zie het artikel elders in deze krant), stond niet op de openbare agenda, maar op de agenda van een vergadering met de klankbordgroep. Gevraagd naar de reden waarom de presentatie over dit gevoelige dossier niet openbaar was, kwam een reactie in de categorie ‘we doen het altijd zo, waarom nu niet’. Die vergaderingen zijn volgens de gemeente namelijk altijd besloten van aard. Vanuit de gemeenteraad kwamen blijkbaar ook geen protesten dat een dergelijk onderwerp misschien toch wel in de openbaarheid hoort.
Dat de gemeenteraad niet alles in het openbaar bespreekt, is prima uit te leggen. Bijvoorbeeld als gevoelige informatie over personen of bedrijven op tafel komt, zullen veel mensen begrip hebben voor een ‘besloten’ vergadering. De raadsleden zijn democratisch gekozen en we moeten er als inwoners van Goeree-Overflakkee vanuit kunnen gaan dat dergelijke besluiten weloverwogen en integer worden genomen. Het is daarnaast ook onzinnig om rond elk wissewasje een compleet participatietraject op te tuigen, of een referendum te houden.
Dat is anders als het gaat om zaken die grote impact kunnen hebben op de directe omgeving, zoals de mogelijke bouw van de greenboardfabriek. Dat veel mensen hier iets van vinden, bleek al uit de petitie tegen dit plan, die 1100 keer werd ondertekend. Zowel vanuit de raad (tijdens het debat) als de inwoners (tijdens een speciale inwonersavond) klonk kritiek dat hierover eerder gecommuniceerd had moeten worden. Wethouder en gemeente trokken het boetekleed aan, maar alleen de wens van de raad gaat vooralsnog in vervulling. De inwoners werden opnieuw overgeslagen in de informatievoorziening. Ja, het plan is er alleen nog ‘op papier’ en het is prima als raadsleden goed en tijdig worden geïnformeerd. Zij moeten immers een besluit nemen. En al te veel onderbuikinvloeden in vraagstukken als de greenboardfabriek voorkomen is ook goed. Als men op het gemeentehuis íets geleerd zou moeten hebben van het recente verleden, dan is het wel dat dit echt tijdig en openbaar gecommuniceerd moet worden.
Er waren eigenlijk geen zwaarwegende redenen om de presentatie achter gesloten deuren te houden en dat geeft wel te denken. Linksom of rechtsom komt zoiets altijd naar buiten en nu maken raad en college het zichzelf onnodig lastig. De presentatie was duidelijk en de toelichting van het bedrijf ook. Daar mag iedereen een mening over hebben, maar dan gaat het over de inhoud, zoals het hoort. Nu hangt toch weer een zweem van geheimzinnigheid rond het plan en dat was helemaal niet nodig geweest.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's