Wandelen met gehandicapte hond in een rolstoel
OUDDORP – Je ziet het niet zo vaak: een hond in een rolstoel. Maar het blijkt een ideaal hulpmiddel voor honden die de achterpoten voor een deel of helemaal niet meer kunnen bewegen. Met de rolstoel kan de hond de voorpoten gebruiken om te stappen, zelfs te kunnen spelen, terwijl de achterpoten veilig in beugels hangen of nauwelijks de grond aanraken. Dat valt op. Niet verwonderlijk dat Anja Kramer als zij met haar gehandicapte 12-jarige Duitse herder Dex(ter) in een rolstoel door Ouddorp loopt dan van passerende wandelaars en andere weggebruikers belangstellende vragen krijgt.
Anja kocht destijds in Zevenaar de hond als puppy en verzorgde het dier bijzonder liefdevol. De hond was levenslustig en een echt maatje. Ook voor haar andere hond, Sky. Maar mogelijk als gevolg van verkalking (door ouderdom) van de wervelkolom -of na een stoeipartij in de tuin met de andere hond-kwamen er handicapsignalen (verlamming) aan het licht. Dat werd snel opgemerkt bij haar vader thuis (voormalig dierenarts) die in Ouddorp woont. Na aanschaf van een hondenrolstoel en met intensieve goede begeleiding blijft de mobiliteit van de hond in eerste instantie vooralsnog redelijk op peil. De hond paste zich met zijn handicap aan in de nieuwe situatie. Hij ontwikkelt meer spierkracht en met het aanbrengen van beschermende ‘schoentjes met harde neuzen’ aan zijn voorpoten worden wonden voorkomen. De nu rond 41 kg zware herder kan mee in de auto en wordt op elke gewenste plek door Anja uit de auto getild en in de rolstoel gezet. Klaar voor de wandeling, samen met zijn vriendinnetje Sky.
Nader onderzoek
Deze eerste week van mei is het overigens echt spannend voor Anja. Zij heeft voor verder onderzoek een afspraak gemaakt met een specialist in de dierenkliniek van de Utrechtse universiteit. De vraag is of er nog een mogelijkheid is om de verlamming te behandelen. Kan een operatie het bewegen van haar hond verbeteren? Blijft de rolstoel een goede optie of moet er een verdrietige beslissing (laten inslapen) worden genomen om de Duitse herder voor mogelijk toekomstig lijden te behoeden?
Goedgekeurd
Hondenrolstoelen zijn door dierenartsen goedgekeurd om dieren te helpen bij o.a. artritis, heupdysplasie, verlammingen, hernia, wervel of neurologische problemen. Op de website (Hondenrolstoel.nl) geeft een echtpaar dat zelf een hond met verlammingsverschijnselen had aan welke mogelijkheden een hondenrolstoel kan bieden. In contact met een Rotterdamse dierenarts ontwikkelde het paar hondenrolstoelen. Dat niet alleen, zij verlenen ook duidelijke informatie over de verschillende uitvoeringen van de stoelen en zijn voor begeleiding in het proces doorlopend aanspreekbaar. Daarnaast is er informatie over de aankoopmogelijkheid van een hondenrolstoel. Dit alles in een zorgvuldige voorbereidingsfase. Iedere rolstoel moet immers in uitvoering passen bij de handicap van de hond. Zo zijn goede metingen vereist van onder andere de breedte van het bekken, de hoogte van voor- en achterpoten en het gewicht van het dier. Ook moet gekeken worden welk materiaal voor de rolstoel gebruikt zal gaan worden. Dit afgestemd op het gewicht en de bouw van verschillende soorten honden. Het is goed te weten dat er ook voor honden met verlammingsverschijnselen, die nog fit in het leven staan en dagelijks plezier beleven, er ondersteuningsmogelijkheden zijn. Eén ervan is de rolstoel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 mei 2023
Eilanden-Nieuws | 32 Pagina's