“KunstKijk is goede voeding voor humuslaag van de samenleving”
GOEREE-OVERFLAKKEE – “Kunst -alle uitingsvormen van cultuur- is en blijft de humuslaag van de samenleving. Als die humuslaag goed gevoed wordt, is dat goed voor de samenleving.” Dat zei Hans van der Schraaf, voorzitter van de Culturele Raad Goeree-Overflakkee, bij de opening van de KunstKijk 2023. Gezien de grote belangstelling tijdens het vierdaagse culturele evenement én de enthousiaste reacties, lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de humuslaag weer een flinke scheut voeding heeft gekregen.
Aaibare beelden in een weelderige tuin, een singer-songwriter die onder een geknotte treurwilg melancholieke liedjes ten gehore brengt, een ketting van kunstwerken, gemaakt door kunstenaars die op elkaars creaties reageren, schilderijen en foto’s in een grote diversiteit aan stijlen – de KunstKijk had weer veel te bieden. Verdeeld over 35 locaties exposeerden niet minder dan 102 kunstenaars.
KunstKoop
“Een ruim compliment voor de Stichting Podium Goeree-Overflakkee en de werkgroep KunstKijk, die buitensporig mooie dingen hebben gedaan”, aldus Van der Schraaf, die woensdagavond de officiële opening in Stad aan ’t Haringvliet voor zijn rekening nam. Hij zei te hopen dat de KunstKijk tevens een KunstKoop zou worden, “zodat al dat moois ook in de huiskamers terechtkomt”.
Of die wens in voldoende mate is uitgekomen, was aan het eind van de vijftiende editie van de KunstKijk – met als thema: water – nog niet te overzien. Maar dat er op diverse locaties kunstwerken over de toonbank zijn gegaan, is zeker.
KunstLuister
De KunstKijk was, zoals gebruikelijk, tevens een KunstLuister. In de tuin van de ateliers van Yvette Jansen en Frans Steginga speelde zaterdagmiddag het Zeeuws Strijkkwartet. Stukken van Bach, Berlioz, Boccherini klonken aan de Molendijk in Stad aan ‘t Haringvliet, maar ook ragtime- en tangomuziek. En dat allemaal te midden van tentoongestelde kunstwerken. Zoals Clementine een dag eerder in een tuin vol beelden – eveneens aan de Molendijk, maar dan in Herkingen – de middag mooi maakte met haar liedjes.
Natuurverschijnsel
Zaterdagavond traden Flip Noorman en Vera van der Bie op in de schuur van hofstede Lust en Last. Ze brachten Nederlandstalige bewerkingen ten gehore van Tom Waits-nummers. De Amerikaanse zanger, door Noorman een natuurverschijnsel genoemd, had nogal wat voorwaarden gesteld aan het programma. Zo was het verboden te filmen en te fotograferen, mocht Noorman geen hoedje – een handelsmerk van Waits – dragen en was een imitatie van het gruizige stemgeluid van de zanger uit den boze. Het resultaat was er echter niet minder om: Tom Waits in de Sommelsdijkse polder klonk overtuigend en aanstekelijk.
Mel Dale
Een bijzonder onderdeel van de KunstKijk was de expositie van de beeldjes die Mel Dale maakte. De in 2004 overleden schoenmaker van Stad aan ’t Haringvliet liet er maar liefst 220 na. Een groot deel van deze collectie was te zien in de plaats waar hij woonde en werkte, om precies te zijn bij jachthaven Atlantica. Beeldjes in een geheel eigen stijl, die vrijwel stuk voor stuk veel beweging laten zien: dansers, sporters, werklieden op het land…
André Knook beheert de beelden van ‘ome Mel’ en weet er tussen de jachten veel over te vertellen. Hij hoopt dat dit onderdeel van de humuslaag die de eilandelijke kunst en cultuur vormen, tot in de verre toekomst behouden en tentoongesteld kan blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 mei 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's