Catechismuspreek
Onlangs las ik in het Nederlands Dagblad, een krant voor christelijk Nederland, een vraaggesprek met een ouderpaar uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Het vraaggesprek gaf een mooi en positief inkijkje in het gezinsleven en ook het kerkelijk meeleven van het gezin. Er was geen wanklank in te bespeuren en dat is altijd mooi om te lezen. Zijdelings kwam ook de prediking en dan vooral de catechismusprediking aan de orde. Het volgende tekende ik op: “Veel reformatorische kerken kennen een middagpreek uit de Heidelbergse Catechismus, een belijdenisgeschrift uit 1563, dat opgedeeld is in 52 zondagen in vraagen-antwoord-vorm.”
Het eerste wat me opviel is de uitvoerige toelichting die bij het verschijnsel catechismuspreek werd gegeven. Er wordt opgemerkt dat het gaat over de Heidelbergse Catechismus en die die is opgedeeld in 52 zondagen. Kennelijk is dit voor een deel van de achterban van het Nederlands Dagblad een onbekend gegeven. Het doet de vraag rijzen hoe het eigenlijk staat met de leerdiensten in de kerken met een vanouds reformatorische achtergrond. Het Nederlands Dagblad immers heeft zijn wortels in Gereformeerd Vrijgemaakte kring. En van oudsher is daar de leerdienst en de catechismus een belangrijk leerboek geweest. Ik heb hier in mijn studeerkamer een vierdelige toelichting op de catechismus van dr. K. Schilder, ooit de voorman van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt. Kennelijk is vandaag de dag de catechismus wat uit beeld verdwenen en is toelichting noodzakelijk.
Aan de andere kant wordt wel weer vermeld dat in "veel reformatorische kerken" uit de catechismus wordt gepreekt. Reeds in de oude kerkorden was het gebruikelijk om artikelen op te nemen waarin de middagdiensten zouden worden gebruikt om uit de catechismus te preken. De Gereformeerde Kerk in Nederland heeft altijd gewaakt over de leer van vrije genade en de prediking van de catechismus, met haar af en toe onovertroffen antwoorden, werd daarbij als noodzakelijk gezien. Tot op de dag van vandaag lijkt mij dat een zeer belangrijke gedachte. We leven in een wereld waar veel in beweging is. Ook op kerkelijk gebied is er zo het een en ander aan het veranderen. Allerlei evangelische invloeden doen zich gelden. Er wordt ook vaak heel algemeen over het heil gesproken. De catechismus echter maakt de dingen concreet en persoonlijk. Het ware geloof is niet iets wat ons aanwaait, maar wat de Heilige Geest schenkt en wat concreet handen en voeten krijgt in het mensenleven. Ook zijn de kennis van ellende, verlossing en dankbaarheid van wezenlijk belang voor de gemeente Gods. Zonder deze kennis kan er geen sprake zijn van oprecht geloof en behoud in en door het geloof in Jezus Christus. Dit zijn dingen die in de gemeente geleerd en gepraktiseerd moeten worden. Daarom heeft ooit een prediker, namelijk Kohlbrugge, op zijn sterfbed gezegd: “De eenvoudige Heidelberger, houd daaraan vast”.
Het is erg belangrijk dat de kerk bewaard blijft bij het Woord van God. Helaas kunnen mensen en kerkverbanden afdwalen van hetgeen God in Zijn Woord heeft geopenbaard. Dan kan de kerk verworden tot een maatschappelijke instelling zonder waarde voor de eeuwigheid. Wat is het triest als zo een kerk haar roeping en de waarheid min of meer verliest. We hoeven maar terug te gaan in de kerkgeschiedenis van Nederland om daar de droevige voorbeelden van de vinden. Laten daarom kerken ernst maken met de prediking van de catechismus. Laten ook tweede diensten op zondag worden gehouden. Het is zeker verdrietig als mensen een kerk om dit soort dingen zouden verlaten. Het is echter nog ernstiger als de waarheid uit een kerk verdwenen is. De waarheid van de catechismus en de enige troost in leven en in sterven is het hart van het christelijke geloof. Zonder dat blijft er van de kerk niet veel over. Het is daarom tekenend als we de catechismusprediking zouden zien verdwijnen. Dat geeft heel veel te denken. Ook vandaag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 juni 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's