Nieuwe verkiezingen
Het zal niemand zijn ontgaan dat het vierde kabinet Rutte is gevallen. Dit betekent dat er in november weer verkiezingen voor de Staten-Generaal zullen zijn en er daarna een nieuwe regering komt. Voorlopig blijft de huidige regering op de ‘winkel passen’ en de ambtenaren zullen wel zorgen dat het staatsapparaat blijft doorfunctioneren. Indien nodig komt de Tweede Kamer wel bij elkaar om eventueel beslissingen te nemen.
Belangrijke zaken, zoals de maatregelen rond stikstof en de regels rond migratie, zullen wel even op stilstand worden gezet. De nieuwe regering moet daarover beslissingen nemen. Toch is het wel jammer dat de regering is gevallen. Het is niet goed voor de bestuurbaarheid van ons land als er ruim een jaar eigenlijk verder niet zoveel voortuitgang in moeilijke dossiers wordt gemaakt. Feit is echter dat de regering is gevallen en dat we voorlopig zullen moeten wachten op nieuwe verkiezingen. De vraag blijft echter wel liggen hoe we tegen de huidige crisis aankijken.
Het is wel duidelijk dat de gevallen regering, die goeddeels bestond uit liberalen, niet echt een gelukkige keuze was. Eigenlijk ging het kabinet van crisis naar crisis. Het beleid dat gevoerd werd, was ook voornamelijk het beleid van D66. Het laat zich ook wel raden dat vooral die partij erg boos was toen de regering viel. Het zal ook wel die partij zijn die bij de komende verkiezing geen beste uitslag zal krijgen. Trouwens, ook het CDA heeft het buitengewoon moeilijk. Ook daar zullen heel wat mensen moeten vertrekken en dreigt een grote leegloop van de partij. We zullen zien hoe het allemaal gaat lopen, maar de onzekerheid in tijden van crisis is best ernstig. Het mag de VVD worden aangerekend dat ze juist in deze tijd het kabinet heeft laten vallen rond het thema van de migratie. De indruk ontstaat dat er vreemde machtsspelletjes zijn gespeeld en dat vooral gerekend is met partijbelang. Het zal duidelijk worden hoe onze samenleving hierover oordeelt.
In de tweede plaats is het voor onze premier, de heer Rutte, best ingrijpend om op deze manier afscheid te nemen. Bij de val van het kabinet was hij nog overtuigd om weer opnieuw mee te doen. Een paar dagen later was de situatie anders en trok hij zich terug. Wat er precies gebeurd is, is nog onbekend maar achter de schermen zal er best het een en ander gewisseld zijn. Ook maken allerlei partijen zich op voor nieuwe verkiezingen. Het is echt nog niet duidelijk welk kabinet er over een jaar ongeveer zal zijn. Dat het heel moeilijk zal worden, kan iedereen wel op zijn klompen aanvoelen. Maar wie er precies gaan regeren is nog in nevelen gehuld.
Toch geeft dit alles wel een gevoel van machteloosheid. We leven gelukkig in een rustig en stabiel land. Er zijn ook geen relletjes uitgebroken zoals in Frankrijk, waar grote onlusten zijn. Maar ook ons land kan zomaar in een forse crisis terecht komen. En de indruk is wel dat de heren en dames in Den Haag er nu niet alles aan hebben gedaan om dat te voorkomen. En dat is een tamelijk trieste constatering. Volwassen mensen zouden het goede voor dit land moeten zoeken. En daar is een behoorlijk bestuur een zeer belangrijk onderdeel van. Rest de vraag wat de kerk voor ons land kan doen. Het lijkt mij dat voorbede voor koningshuis, regering en parlement vooral in deze tijd een hele belangrijk roeping is voor de kerk. Paulus zegt dat we voorbede moeten doen voor allen die in hoogheid zijn gezeten. Deze voorbede heeft als doel dat we een stil en gerust leven mogen leiden. Het is vandaag de dag de belangrijkste bijdrage van de kerk aan onze samenleving. Het aanhoudende gebed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 juli 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's