Geen verder politieonderzoek naar organisatie illegale rave
DEN BOMMEL – Er komt geen onderzoek van de politie naar de organisatie van de illegale rave die onlangs plaatsvond bij een leegstaande boerderij langs de N59 ter hoogte van Den Bommel. Dat heeft de politie laten weten op vragen van Eilanden-Nieuws. Reden is dat er geen aangifte is gedaan, aldus de politie. Of er op landelijk niveau wel onderzoek is of volgt, kon de politie niet zeggen.
Agenten constateerden in de bewuste nacht dat er veel auto’s geparkeerd stonden aan de Groeneweg in Den Bommel. In een leegstaande boerderij aan de Groeneweg bleek een groot feest aan de gang te zijn, waarbij ongeveer 1000 personen aanwezig waren. Volgens de politie was ter plaatse een persoon aanspreekbaar die aangaf één van de coördinatoren van het feest te zijn, liet de politie weten. “Met deze coördinator was direct goed contact en met hem zijn afspraken gemaakt over de eindtijd van het feest en eventuele consequenties indien deze afspraak niet zou worden nagekomen.” De politie besloot dus niet direct in te grijpen. “De omvang van het feest in combinatie met de locatie, feitelijke omstandigheden en gemaakte afspraken met de coördinator zijn op dat moment bepalend geweest in het besluit om niet repressief op te treden. Dit hield op dat moment in dat er rekening werd gehouden met onder andere de veiligheid en de openbare orde. Er vonden geen ongeregeldheden, zoals vechtpartijen, vernielingen of andere geweldsincidenten plaats. En gezien de situering van de boerderij (rondom de boerderij ligt veel water), zou ingrijpen en het verspreiden van de feestgangers gevaar voor de veiligheid kunnen opleveren.”
De afspraak werd gemaakt om het feest "gecontroleerd te laten beëindigen en bij een mogelijke heropleving wel, indien nodig, grootschalig op te treden", aldus de politie. Een wat vreemd woordgebruik, aangezien de illegale rave tot ver in de ochtend doorging. De politie verhelderde deze verklaring als volgt: "Het is bekend dat een feest als dit soms een aantal dagen kan duren. De afspraak is gemaakt dat dit feest tot uiterlijk 10.00 uur zou duren." Volgens de politie ging de muziek ook daadwerkelijk volgens afspraak om 10.00 uur uit, waarna de bezoekers het terrein verlieten. Uit Ooltgensplaat klonken echter andere geluiden, daar werd tot zeker 11.00 uur geluidsoverlast ervaren.
Niet aangehouden
Ook het niet aanhouden van de 'coördinator' riep nieuwe vragen op. "Het is niet kunnen blijken dat deze persoon een van de organisatoren van het feest was, echter deze man voelde zich wel verantwoordelijk en had draagvlak om de afspraken te maken met de politie. Hij heeft zich ook aan al de gemaakte afspraken gehouden", aldus de politie in antwoord op de vraag waarom deze persoon niet is aangehouden. In totaal kreeg de politie 17 meldingen van geluidsoverlast, tot in Ooltgensplaat aan toe. Voor het produceren van geluid dat zover reikt dat men tot kilometers verderop overlast ervaart, is flinke apparatuur nodig. De politie kon niet zeggen of de apparatuur al dan niet in beslag is genomen.
Vorige week sprak locoburgemeester Eijkenduijn al zijn zorgen uit over het opduiken van dergelijke illegale raves. “Het veroorzaakt (geluids)overlast voor de omgeving, maar ook de veiligheid is een zorg. Voor de omgeving, voor de weggebruikers, voor de bezoekers.” Een vergunning voor zo’n evenement is niet voor niets noodzakelijk, aldus de locoburgemeester. “Zo’n grote groep mensen is een verantwoordelijkheid en brengt risico’s met zich mee."
De politie liet op het beleidsvraagstuk weten dat er een handelingskader met betrekking tot illegale feesten is. “Hierbij zijn de openbare orde en de veiligheid van alle betrokkenen leidend, wat dus maatwerk vraagt. Nadat de afspraken werden gemaakt is er voortdurend op en rondom de boerderij verscherpt toezicht geweest, waarbij geen ongeregeldheden werden geconstateerd.”
Raadsvragen
Ellen van Rossum heeft vorige week namens het CDA vragen gesteld aan het college van B. en W. over de kwestie. Naast de afhandeling van het incident wil ze onder meer weten hoe het college dit soort incidenten in de toekomst denkt te kunnen voorkomen en of er al zicht is op een bestemming voor dit pand met omliggende gronden. Van Rossum wijst erop dat hetzelfde pand in april vorig jaar met spoed is gesloten door de burgemeester, in verband met gevaarlijke situaties.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's