Seizoensgroenten in de hoofdrol!
Voor u gelezen
Goede voeding betekent veel voor onze gezondheid en vitaliteit. In ‘Lekker lunchen met seizoensgroenten’ krijgen groenten de hoofdrol.
“Jarenlang at ik als lunch een boterham met (pinda)kaas en hagelslag. Anderhalf uur later snakte ik alweer naar iets zoets. Dit zette de toon voor de rest van de dag. Koekjes, chocolade of nog een kop koffie. Het resultaat? Onrust in mijn lijf en in mijn hoofd.” In de periode dat natuurvoedingsadviseur Marjolein Cozijnsen qua energie, fysiek en mentaal minder goed in haar vel zat, ontdekte ze hoe belangrijk het is goede en voedzame maaltijden te gebruiken. Groenten spelen hierin een belangrijke rol. Toen de schrijfster in 2017 in een burn-out raakte leerde ze beter voor zichzelf te zorgen. Een oude passie herleefde: het koken van lekkere en voedzame maaltijden. Ze volgde een opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Het enthousiasme voor koken mondde uit in het maken van voedzame en gezonde afhaalmaaltijden voor de buurt. Later ook in het verzorgen van lunches voor groepstrainingen. Toen mensen steeds vaker naar haar recepten vroegen, besloot ze deze gezonde lunches te bundelen.
Lunchen met seizoensgroenten is lekker, goedkoop en voedzaam. Marjolein pleit voor het gebruik van zoveel mogelijk groenten die biologisch, lokaal en van het seizoen zijn.
In de inleiding gaat de auteur in op het verschil in voedingswaarden tussen groenten uit biologische en reguliere teelt.
Voedzaam eten geeft veerkracht. Het zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en een gezonde darmflora en darmslijmvlies. En het remt ontstekingen. Het eten van (veel) bewerkt voedsel zorgt voor laaggradige ontstekingen in het lichaam. Deze liggen aan de basis van diverse (chronische) aandoeningen die op de lange termijn merkbaar zijn, zoals hart- en vaatziekten of diabetes.
Missie
Hoe stel je een voedzame maaltijd samen? Groenten zijn altijd de basis. Ze bevatten veel vezels en de langzame koolhydraten zorgen voor een constantere bloedsuikerspiegel, een gevoel van verzadiging en een goede darmwerking. Probeer 500 gram groenten per dag te eten, tipt Marjolein. Lastig? Niet als je groenten ook verwerkt in de lunch. Varieer daarbij in soort en kleur om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Groenten zijn dus zowel basis als hoofdrolspelers. Daarnaast bevat een voedzame lunch eiwitten als bouwstof en goede vetten die energie geven. Kruiden geven smaak en ondersteunen het lichaam. Tijm, oregano en rozemarijn bijvoorbeeld, zijn rijk aan terpenen die antiviraal en ontstekingsremmend werken.
Vijf tips om gemakkelijker en gezond(er) te lunchen zijn: plannen, ‘mealpreppen’, stap voor stap kleine veranderingen aanbrengen, het gebruik van twee keukenhulpmiddelen (stoommandje en slacentrifuge) en een goede basisvoorraad. Een tabel met ingrediënten biedt een overzichtelijk lijstje van een basisvoorraad kruiden, granen, peulvruchten, noten en zaden, olie en azijn en extra smaakmakers.
Op naar de herfst- en winterrecepten. Een verdeling in de categorieën wortel, stengel/ blad en vrucht geeft een prachtig overzicht van de herfst- en wintergroenten. Voor de bereidingstijden worden symbolen gebruikt.
Zoete aardappelsalade met boerenkool, geroosterde koolraap met vadouvan en quinoa, aardpeer met witlof en winterporselein, mediterrane groentecake, pastinaaksoep met tijm of teffwraps met een vulling van pompoen, wortel en witte bonen: de recepten blinken uit in eenvoud. Alle lunches zijn ook als avondmaaltijd te gebruiken. Varieer, experimenteer en geniet van lekker en voedzaam eten. Dat is de missie die Marjolein uit wil dragen. Dit is zeker geslaagd in ‘Lekker lunchen met seizoensgroenten’. Meer informatie is te vinden op www.muntenmarjolein.nl. Ook voor vragen of workshops!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 december 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 december 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's