Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kennismaken met streekproducten en voedselbos op Oogstfeest Lust en Last

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kennismaken met streekproducten en voedselbos op Oogstfeest Lust en Last

4 minuten leestijd

SOMMELSDIJK – Lust en Last sluit de zomer af met een Oogstfeest. Het evenement op zaterdag 21 september heeft het publiek heel wat te bieden: een markt met streekproducten, activiteiten voor jong en oud, een terras in de tuin en de mogelijkheid om fruit te laten persen. Het Oogstfeest op de hofstede aan de Kokseweg in Sommelsdijk duurt van 11.00 tot 18.00 uur.

Het is de tweede editie van het Oogstfeest. De primeur van vorig jaar trok honderden mensen naar Lust en Last. Het idee achter het Oogstfeest is volgens de organisatoren – de broers Jan Ben, Michiel en Onno Mijs – het creëren van aandacht voor wat er op de hofstede allemaal gebeurt en voor lokale producten.

Dat zijn niet alleen producten van Lust en Last zelf, zoals pure fruitsappen, maar ook andere streekproducten. Op de Oogstfeestmarkt staan bijvoorbeeld Landwinkel ’t Zand, een imker, Tinus de ijsboer, bakkerij Van Harberden en Parel van Goeree, de producent van rabarberchampagne. Boer & Zus verzorgt de catering en brouwerij Solaes is aanwezig bij het tuinterras, waar overigens ook livemuziek te horen is. Rotterdam De Boer Op, een partner van het voedselbos Lust en Last, is er met een informatiestand.

Wildplukwandeling

Bezoekers kunnen een ‘wildplukwandeling’ maken en zich laten rondleiden door het voedselbos. De gidsen tijdens de rondleidingen zijn de ontwerpers van het voedselbos. Velt, een vereniging voor biologisch tuinieren, verzorgt workshops fermentatie.

Jeugdige bezoekers van het Oogstfeest kunnen meedoen aan een speurtocht en de winnaars van de tekenwedstrijd worden aan het eind van de middag bekendgemaakt.

Een opvallende verschijning op het erf van Lust en Last is de mobiele fruitpers. Die is tijdens het evenement in vol bedrijf.

Bezoekers kunnen hun eigen appels en peren meenemen – al is het maar een kistje van 20 kilo – en laten persen. Het resultaat is een vruchtensap met een goede smaakmix van zoet en zuur. Wie zeker wil zijn van persing kan zich vooraf aanmelden via de website van Lust en Last.

Pionieren

Lust en Last wil ook graag laten zien hoe het voedselbos zich ontwikkelt. Niet voor niets zijn er drie excursies tijdens het Oogstfeest. Deelnemers zien onder meer dat 80 procent inmiddels is aangeplant en dat er een druppelirrigatiesysteem is aangelegd.

Volgens de gebroeders Mijs is het voedselbos goed van de grond gekomen. ‘Het fruit’ en de amandelen slaan prima aan en de walnoten zelfs nog meer dan dat. “We leren heel wat. Bijvoorbeeld dat de ene soort zwarte bessen het op deze grond fantastisch doet en de andere helemaal niet. Hetzelfde merkten we twee jaar geleden toen we twee soorten duindoorn hadden aangeplant. Op basis van dit soort ervaringen maken we keuzes voor de verdere ontwikkeling van het voedselbos. Het is echt pionieren en een oefening in geduld.”

Honingbessen

Szechuanpepers, die in het voedselbos staan in opdracht van specerijenfabriek Verstegen, zijn nog niet geoogst. Dat zal, zo is de verwachting, gebeuren als de aangeplante windsingels hoger zijn en dus beter de wind tegenhouden.

Wel geoogst in het voedselbos van Lust en Last zijn bijvoorbeeld honingbessen, bramen, frambozen, appelbessen (aronia) en duindoorns. De honingbessen zijn samen met Dille & Kamille tijdens Green Friday aangeplant. In de toekomst gaat de winkelketen ook de producten uit het voedselbos verkopen. De vruchtensappen van Lust en Last – zonder enige toevoeging en twee jaar houdbaar – zijn op verschillende punten te koop, waaronder Landwinkel ’t Zand, Kaasboerderij Westplaat, Goed voor Goed en Solaes, die overigens een cider heeft geproduceerd onder het label Lust & Last.

De aanplant en het beheersen van de wildgroei in het voedselbos zijn voor een deel in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers. Wekelijks zijn er acht tot twaalf bezig. De wervingsactie, vorig jaar rond deze tijd, is dus niet voor niets geweest…

Transformatie

De realisering van een voedselbos op landbouwgrond is een onderdeel van de transformatie die Lust en Last doormaakt. Het bedrijf van de familie Mijs wil zo natuurinclusief mogelijk te werk gaan om de biodiversiteit te bevorderen. Effecten zijn al zichtbaar, onder meer in de vogelstand. Op de akkers heeft de traditionele teeltwijze plaatsgemaakt voor strokenteelt. Verder verbreedt Lust en Last zich op andere manieren, zoals de plaatsing van tiny houses en het organiseren van concerten en andere culturele activiteiten.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2024

Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Kennismaken met streekproducten en voedselbos op Oogstfeest Lust en Last

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2024

Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's