“We kunnen met elkaar veel meer”
Goereese Visweken symbool voor de veerkracht van de sector
STELLENDAM – Wethouder Henk van Putten nam dinsdagavond de aftrap voor de Goereese Visweken. Tijdens een proeverij met lokale vis, groenten en wijnen in restaurant Zoet of Zout aan de Stellendamse binnenhaven, werd door de genodigden nagedacht over de toekomst van de visserij en het maritieme cluster rondom de visserijbedrijven.
In zijn welkomstwoord aan de genodigden, afkomstig uit de verschillende sectoren rond de Stellendamse haven, bestuurders uit omliggende gemeenten en provincies, gaf wethouder Henk van Putten aan dat de opening van de Goereese Visweken ‘een mooi moment’ is om stil te staan bij de doelstelling van deze Visweken. De Goereese Visweken zijn volgens Van Putten het symbool voor de veerkracht van de sector. Deze veerkracht is in de moeilijke tijden die de visserijsector doormaakt heel belangrijk. “De visserij staat voor grote uitdagingen, maar onze vissers laten zien hoe sterk en veerkrachtig ze zijn.” Hij gaf aan dat er in het Stellendamse havengebied nog veel activiteiten zijn rondom de visserij, niet alleen de visafslag en de visserijschool, maar ook de maritieme maakindustrie. Tevens moest de wethouder erkennen dat de visserijsector het moeilijk heeft.
Verbinding leggen
De avond in Zoet of Zout is volgens Van Putten ook bedoeld om verbinding te leggen tussen de visserij en de agrariërs, omdat beiden te maken hebben met grote beperkende maatregelen. Waar de kansen en mogelijkheden liggen, dient samen bekeken te worden. Van Putten weet dat er veel ondernemerskracht is en dat moet iets betekenen voor de gemeentelijke, provinciale en landelijke besturen en de lobby richting Europa.
Karin Struik is programmamanager bij het maritieme cluster in Werkendam. Zij stelt ook een visie op voor het maritieme cluster in Stellendam. Zij verzekerde haar gehoor dat men op Stellendam ‘goud in handen heeft dat verzilverd moet worden’. Ze doelde op de verschillende bedrijven die rondom de haven bijeen waren. Om tot vorming van een degelijk cluster te komen, voert zij gesprekken met de diverse ondernemingen rondom de haven. Zij benadrukt dat de gemeente haar uitdrukkelijk gevraagd heeft om niet alleen een visie te vormen, maar er ook een actieplan aan te koppelen. De gemeente wil niet alleen een visie die in een bureaulade verdwijnt, maar dat er ook daadwerkelijk mee aan de slag wordt gegaan. Zij wees erop dat de samenwerking heel belangrijk is als men een toekomstbestendig cluster wil realiseren.
Positief
Tijdens de bijeenkomst was er alle ruimte voor discussie en het was zeker niet alles kommer en kwel. Zo riep oud-visser Dirk Pijl de aanwezigen op om vooral positief te blijven. “De visserij is niet over. Er zal altijd visserij blijven.” Hij waarschuwde voor negatief denken en handelen. Niet klagen over het Slijkgat, “want het Slijkgat wordt op diepte gehouden. We hebben een prachtige visafslag, maar het restaurant is gesloten.” Hij raadde de gemeente aan om hiervoor actief een uitbater te zoeken en de rondleidingen voor toeristen weer te hervatten.
Panel
Er was ook een paneldiscussie waarin men met de panelleden in gesprek kon. Deelnemers waren gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Frank Rijkaart, Johan Baaij, manager Visserij Innovatiecentrum, Eric Moerkerk, managing director Damen Maaskant, Arjen Bevelander, agrariër, Anke Hameeteman namens Horeca Nederland en Caroline Melissant van de Stichting Verbreding Visserij. Tijdens de discussie bleek dat het heel belangrijk is om een toekomstbestendig cluster te krijgen. Daarvoor moet er veel onderling vertrouwen en samenwerking aanwezig zijn bij de verschillende betrokkenen.
Verder kijken dan eigen bedrijf
Agrariër Arjen Bevelander deelde uit zijn ervaring uit de agrarische sector dat het heel belangrijk is dat er verder gekeken dient te worden dan het eigen bedrijf. Verder vindt hij het belangrijk dat het grote publiek in het proces wordt meegenomen en voorgelicht. Als voorbeeld noemt hij het al jaren succesvolle Kijk bij de Boer, waarbij op Tweede Paasdag duizenden mensen een kijkje kunnen nemen bij de verschillende agrarische bedrijven op het eiland.
Hans Juch, voorzitter van Visserijvereniging Zuidwest, onderstreepte, zoals meerderen deze avond, dat de overgebleven schepen en bedrijven rondom de haven ondernemingen zijn om trots op te zijn. Hij benadrukte dat samenwerking heel belangrijk is bij devorming van een maritiem cluster, want “we kunnen met elkaar veel meer”.
Goereese Visweken
Vanaf 27 september tot 18 oktober zullen 18 restaurants op Goeree-Overflakkee een speciaal vismenu serveren, gemaakt met lokale Noordzeevis. Dit geeft inwoners en bezoekers de kans om het beste van Goeree-Overflakkee te proeven. Wethouder Van Putten zei hierover: “Deze weken staan symbool voor veel meer dan een culinair evenement. Het gaat over veerkracht, samenwerking en de trots die we voelen bij onze visserijsector.” Meer informatie over de Goereese Visweken en de deelnemende restaurants is te vinden op www.goereesevis.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 september 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 september 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's