Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Peters moestuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Peters moestuin

2 minuten leestijd

VIER TIPS VOOR DE TUIN

RAKETSLA

Wat zijn er veel verschillende slasoorten. Botersla, kropsla, veldsla, eikenbladsla en ga zo maar door. Een wat minder bekende soort is raketsla. Nog nooit gegeten? Waarschijnlijk wel. Het is namelijk een ander woord voor rucola. En behalve raketsla wordt rucola ook wel zandkool genoemd.


Telen

Rucola is een gewas dat vrij lang en ook nog laat in het seizoen te telen is. Handig, want de slasoort kan met veel gerechten gecombineerd worden. Alleen in de winter is het zaaien van rucola niet mogelijk, verder kun je het gewoon lekker proberen als het een beetje goed weer is (niet te koud en zonder te veel wind). Het is natuurlijk afhankelijk van het weer, maar rucola groeit erg snel. Als je die gaat telen, heb je zeker kans van slagen.


Wild

Rucola kennen we in de moestuinwereld grofweg als wilde rucola en gewone rucola. Voordat je rucola gaat zaaien, denk er dan eerst over na welke soort je wilt kiezen. Gewone rucola is namelijk veel malser en minder sterk dan wilde rucola. Wilde rucola heeft een meer nootachtige smaak. Ook bloeien de soorten rucola met verschillende kleuren bloemen. De een prachtig wit, de ander schitterend geel.


Oogst

Als je eenmaal rucola in de moestuin hebt staan en hij groeit goed, dan wordt het tijd om te oogsten. De hoofdregel voor het oogsten in de moestuin is zeker van toepassing op rucola. Die regel is dat je, als het mogelijk is natuurlijk, zo laat mogelijk moet oogsten. En dan bedoel ik niet om elf uur ’s avonds, maar zo kort mogelijk voor het bereiden van het gewas. Na het afknippen zo snel mogelijk eten dus.


Bewaren

Heb je de rucola geoogst en blijkt het voor het diner van vanavond wat te veel te zijn? Als je de slasoort bewaart, zul je merken dat de rucola snel slap wordt en er vervolgens niet meer zo smaakvol uitziet. Je kunt rucola daarom het best bewaren in een plastic zakje in het groentevak van de koelkast. Leg de rucola voor het bereiden een uurtje in een bak met water. De rucolablaadjes zullen daarna minder slap zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van Wednesday 16 October 2019

Terdege | 132 Pagina's

Peters moestuin

Bekijk de hele uitgave van Wednesday 16 October 2019

Terdege | 132 Pagina's

PDF Bekijken