We houden van de bergen
Richard en Forra wonen in Sauerland
Richard (58) en Forra (51) Verhoef wonen zo’n vijf jaar in het Duitse Nordenau-Schmallenberg. Daar runnen ze een hotel: Landhaus Forra.
Ze hielden altijd al van de bergen, vertellen ze. Al toen ze jonger waren, droomden ze ervan om ooit eens een chaletje te kopen in het buitenland. Dus was de stap niet zo groot om vijf jaar geleden naar het Sauerland te emigreren. Forra: „We kwamen toen allebei op een splitsing te staan wat ons werk betrof. En we hebben geen kinderen. Dus we zeiden: als we nu niet emigreren, doen we het waarschijnlijk nooit meer.”
De Verhoefs wonen in een voormalige boerderij uit de 19e eeuw waarboven appartementen en hotelkamers zijn gebouwd. De gasten voorzien ze van ontbijt en avondeten. „We kunnen ongeveer veertig man kwijt. Grote groepen komen hier, maar ook gezinnen met kinderen.”
In de periode voor corona was het er druk. Nu zijn alle hotels in Duitsland al maanden gesloten. „In Duitsland was de lockdown veel strenger en duurde hij langer dan in Nederland. Maar daar staat tegenover dat de Duitse overheid ook ruimhartiger is met een tegemoetkoming voor ondernemers.”
Hoewel het afgelopen jaar niet gemakkelijk was, staan ze nog steeds volledig achter hun keuze. Het runnen van een hotel in Duitsland bevalt hun erg goed. „We vullen elkaar aan. En we hebben allebei een zakelijke achtergrond.”
Vriendelijkheid
Het dorp met zo’n 200 inwoners was blij dat er met hun komst weer leven in het oord kwam. „De vorige eigenaar woonde hier al generaties lang, net als veel mensen in het dorp. Kijk je op het kerkhof, dan zie je op de grafstenen maar zo’n vier of vijf verschillende achternamen.” Ze roemen de vriendelijkheid van hun buren in het dorpje. Als buitenlanders worden ze niet over het hoofd gezien. „Zo vieren ze hier het eerste weekend na Pinksteren het Schützefest, een hoogtepunt van het jaar. Er wordt een ‘koning’ van het dorp gekozen, de pastoor zegent hem in en de jongelui zijn drie dagen vrij. Ze vragen altijd of wij er ook bij willen zijn.”
Lachend: „Wij antwoorden gewoonlijk: gaan jullie maar feesten, dan zorgen wij voor het dorp.”
Ze hebben het prima naar hun zin in Nordenau-Schmallenberg. Het karakteristieke dorpje in het schilderachtige Sauerland is dan ook een prachtige plek om te wonen. „De parel van Sauerland, wordt deze regio wel genoemd. En we noemen ons huis de oranje parel.”
En hoewel de Duitse cultuur een heel andere is dan de Nederlandse, kunnen ze er veel waardering voor opbrengen. „De dorpelingen leven met elkaar mee. Ze zien om naar de ouderen. En met de feestdagen brengen de buren wat lekkers bij elkaar langs, of een cadeautje.”
Bezienswaardigheid
„In onze omgeving zijn veel dorpen met vakwerkhuizen. Van de 15e tot de 20e eeuw werden huizen in deze typisch Duitse, charmante stijl gebouwd. Deze dorpen zijn op zich al een belevenis. Vaak stoppen toeristen op de route om van de huizen in ons dorp foto’s te maken.
Je kunt hier ook heerlijk wandelen of i etsen door de natuur. Wij zitten op 630 meter hoogte, met prachtige alpenweiden en bossen om ons heen. We wonen op ongeveer 3 kilometer van de Kale Asten, de hoogste berg in het Sauerland met een top van 785 meter. Leuk weetje: het water van de rivier de Lenne, die langs het dorp stroomt, komt honderden kilometers later weer uit bij Rotterdam.”
“Als er in ons dorp een baby gedoopt is, wordt daarna de hele gemeenschap uitgenodigd om te komen koffiedrinken. Dan staan er lange tafels gedekt, met daarop zes of zeven grote taarten. Je kunt het niet maken om maar één puntje te nemen. Richard en ik eten daarom maar heel langzaam, om zo min mogelijk punten weg te hoeven werken. En we houden rekening met zo’n viering door vooraf vrijwel niets te eten.”
Room-mandarijnentaart
INGREDIËNTEN VOOR HET DEEG
100 g meel
75 g suiker
75 g boter
1 tl bakpoeder
1 ei
VOOR DE VULLING
3 blikjes mandarijnen
200 g suiker
2 pakken vanillepudding
3 bekers crème fraîche (Duitse Schmand) (250 g)
2 bekers slagroom (200 g)
bakvet voor het bakblik
BEREIDINGSWIJZE
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom. Meng en kneed alles door elkaar. Doe het deeg in een ingevette bakplaat en maak aan de zijkant een opstaande rand. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Voor de vulling de mandarijnen laten uitlekken. Bereid de vanillepudding (bijv. dr. Oetker) volgens het pakje.
Roer de crème fraîche (Duitse Schmand) door de pudding. Doe de mandarijnen erbij. Klop de slagroom en voeg die toe. Giet de massa in de bakplaat en strijk deze af.
Eventueel nog wat extra mandarijnen over de koek verdelen ter decoratie. Daarna een paar uur laten opstijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 januari 2021
Terdege | 122 Pagina's