+ Meer informatie

GOEDKOPER BOUWEN

2 minuten leestijd

De regering wil het woningtekort voor 1990 weggewerkt hebben, zo liet zij gisteren aan de Tweede kamer weten. Dat is een leuke afscheldswens van een kabinet dat op het punt staat om te verdwijnen.

Na de oorlog zijn er door de verschillende kabinetten al allerlei jaartallen genoemd waarop de woningnood zou zijn opgeheven. Maar tot dusver zijn die voorspellingen even onbetrouwbaar gebleken als de opgaven van de Jehova's Getuigen van het jaar waarop de wereld zal vergaan.

Zeker op dit moment is het wel duidelijk dat het probleem van de woningnood geen capaciteitsprobleem is, maar een geldprobleem. Het is niet zo dat er onvoldoende bouwvakkers of bouwmateriaal zou zijn om huizen te bouwen. Het zit vast op het geld.

De financiering van de bouw vormt dan ook de grote onzekerheid in de regeringsplannen. "De mogelijkheid is niet uitgesloten dat sommige plannen door geldgebrek in een lager tempo of niet in volle omvang worden uitgevoerd", zo schrijft het kabinet in zijn nota.

Ook hier geldt: voor niets gaat de zon op. Als we In Nederland de komende tien jaar meer dan één miljoen woningen willen bouwen en nog een paar honderdduizend willen renoveren, dan zal daarvoor betaald moeten worden. Hetzij door de kopers of huurders van de woningen. Hetzij door de overheid in de vorm van allerlei openlijke of verkapte subsidies.

Zolang die overheid maar genoeg geld beschikbaar stelt, is het helemaal geen probleem om grote aantallen comfortabele woningen te bouwen, die een lage huur doen of met veel subsidie verkocht kunnen worden. Maar heeft die overheid dat geld niet of vindt ze het verstandiger om dat geld voor andere doeleinden te besteden, dan komt de zaak anders te liggen.

Dan zullen de huurders of kopers meer geld op tafel moeten leggen. Of er zal goedkoper en dus simpeler gebouwd moeten worden. Waarschijnlijk zullen we naar dat laatste alternatief toe moeten. Want niet alleen zit de overheid de komende jaren krap bij kas, ook de gezinnen zullen in financieel opzicht goed op hun tellen moeten passen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.