+ Meer informatie

Optreden ME moet actiever

Lang Stilstaan vergt teveel

2 minuten leestijd

UTRECHT — De gezamenlijke Nederlandse politiebonden zijn van mening dat leden van de mobiele eenheid tijdens rellen actiever moeten optreden omdat het langdurig stilstaan op linie teveel vergt van het incasseringsvermogen van de politemannen.

Dit bleek gisteren in Utrecht bij de presentatie van een rapport over de ervaringen van ME'ers die tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april vorig jaar in Amsterdam waren ingezet. Het rapport, dat is gebaseerd op een enquête onder ruim 1300 bij de acties betrokken ME'ers, is op verzoek van de politiebonden samengesteld door het WODC (Wetenschappelijk onderzoek en documentatiecentrum) van het ministerie van Justitie.

Angst

Volgens voorzitter L. van der Linden van de Nederlandse politiebond wordt de Mobiele Eenheid tijdens rellen wat al te automatisch op linie gezet. Uit het onderzoek bleek dat de politiemannen de meeste angst hebben als ze stilstaan en met stenen worden bekogeld, terwijl ze niets mogen doen. Een derde van de onderzochte ME'ers zegt in die situatie bang te zijn. Bij het oprukken daalt het aantal angstigen met de helft en bij daadwerkelijke actie, waarin ook de politie geweld gebruikt, blijkt nog maar vier procent bang te zijn. Ook het rijden in een politiebus die met stenen wordt bekogeld vinden de ME'ers een angstig avontuur. Er wordt dan ook veel kritiek geleverd op de te geringe bescherming die de bussen bieden.

De politiebonden blijven ook aandringen op meer arrestaties van de echte raddiraaiers die met stenen en andere projectielen gooien. „Je kon op 30 april stenen gooien tot je erbij neerviel, niemand keek naar je om", aldus Van der Linden woensdag - Naar de mening van de bonden moet de opvang van politiemaimen na een ME-actie ook verbeteren- Die opvang verschilt nu nog per korps, maar daar zouden landelijke regelingen voor moeten komen.

De geïnterviewde ME'ers hebben volgens de onderzoekers een sterke formeel-ambtelijke instelling en hechten aan het ideaal van een rechtsstaat. De politieke kleur is over het algemeen behoudend (CDA-WD) terwijl veranderings-georiënteerde partijen niet populair bleken. Met betrekking tot de formeel-ambtelijke instellingen zeggen de onderzoekers mevrouw E. Nuijten-Edelbroek en dr. P. van Reenen, dat dit enigszins verbazing wekt omdat het over' hët algemeen om jonge mensen , gaat bij wie in de opleiding relatief veel aandacht aan algemene vorming is besteed. De bonden pleiten dan ook voor een uitbreiding van de opleiding met een half jaar in welke tijd naast meer praktijkvorming ook meer moet worden gedaan aan politieke en maatschappelijke vorming.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.