+ Meer informatie

Senator Jackson pleit voor erkenning Cliina

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Een vooraanstaand lid van de Amerikaanse senaat, Henry Jackson, heeft er bij president Ford op aangedrongen ten aan»en van China een nieuw beleid te beginnen dat leidt tot volledige diplomatieke erkenning van deze volksrepubliek.

In een rapport over zijn bezoek van 1 tot 6 juli aan China stelt de democraat Jackson voor als eerste stap in Peking een ambassade te openen en een verbindingspost in Taipeh, de hoofdstad van Taiwan. Op het ogenblik is de situatie juist omgekeerd. Volgens de senator zullen de Amerikaanse verplichtingen jegens Nationalistisch China op de lange duur geen onoverkomelijk obstakel blijken te zijn voor een dergelijke wijziging. Jackson vindt dat er ook stappen moeten worden gedaan om China te betrekken bïj kwesties betreffende bewapeningsbeperkingen. Zijns inziens moeten er nieuwe overeenkomsten komen voor de uitwisselmg van kunstenaars en geleerden, terwijl Chinese burgers toestemjning zouden moeten krijgen om zich ara de VS te vestigen als zij geldige aanspraken hebben op het Amerikaanse staatsburgerschap.

In zïjn rappoil; merkte de senator op dat China voorstander is van een sterke NAVO als afschrikwekkende macht voor eventuele Russische expansie. Om' dezelfde reden voelt Peking niets voor een terugtrekkirag van Amerikaanse strijdkrachten uit Europa. „De Chinezen erkennen dat de veiligheid in hun gebied wordt beïnvloed door wat er in Europa gebeurt. Zij vrezen dat als de Russen geen rekening meer behoeven te houden met een geloofwaardige NAVO in het Westen, zij hun politieke en militaire druk in het Oosten kunnen versterken", aldus Henry Jackson in zijn verslag dat hij heeft ingediend bij de commissie voor de strijdkrachten uit de senaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.