+ Meer informatie

Achteruitgang laagste inkomens niet juist

Raad van State in advies:

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De Raad van State vindt een achteruitgang in koopkracht van drie procent voor mensen met een miniumloon of -uitkering niet gerechtvaardigd. Dat blijkt uit het advies van de Raad bij een wetsontwerp van staatssecretaris De Graaf (Sociale zaken) en staatssecretaris Van Amelsvoort (Financiën) over de verhoging van de ,AOW-premie met 0,5 procent en de WW-premie met één procent per 1 julï.

De Raad van State zegt er begrip voor te hebben dat een verdere inkomensachteruitgang nodig is en dat de regering nu geen verdere nivellering van de inkomens wil, maar hij ziet niet in hoe „onder de huidige omstandigheden een inkomensachteruitgang met drie procent op het niveau van het minimumloon kan worden gerechtvaardigd". De Raad pleit voor een aanpassing van de maatregelen die de regering heeft voorgesteld, waardoor de laagste inko-, mensgroepen wat meer worden ontzien.

Koppeling
De staatssecretarissen wijzen er op dat er vooral als gevolg van de keuze voor behoud van de koppeling tussen lonen en uitkeringen weinig ruimte meer is om nog iets te doen voor de laagste inkomens. Wel heeft de regering tijdens het debat in de Tweede kamer op 9 april over de laatste bezuinigingsronde van de regering toegezegd om dit jaar 125 miljoen te reserveren voor een tegemoetkoming aan het einde van dit jaar aan de „echte minima", gezinnen waar maar één minimumloon of -uitkering binnenkomt. Minister Albeda heeft overigens dinsdag aan de Tweede kamer laten weten dat hij voorlopig geen mogelijkheden ziet om blijvend wat extra's te doen voor de echte minima.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.