+ Meer informatie

Gist

2 minuten leestijd

Wat is gist? Wij lazen ergens, dat het in tijden van schaarste een uitstekend voedingsmiddel is. Hoe kun je zelf gist maken om brood te bakken? Antwoord — Gisten zijn eencellige wezens, wel te onderscheiden van de bacteriën. Gist bestaat uit klompjes gistcellen met meestal wat verontreinigingen van de voedingsbodem waarop ze gekweekt zijn. Gist is zeer eiwitrijk en het eiwit is van hoge waarde. Maar daar hebt u weinig aan, want u kunt gist zelf nauwelijks maken. Oorspronkelijk gebruikte de mens zuurdesem en dat is wéér in trek. Maar al gauw leerde men biergist gebruiken om tarwebrood luchtiger te maken. Het gebruik van gist bij de broodbakkerij is echter pas na 1550 algemeen geworden omdat men in de tweede helft der 16e eeuw „graanbranderijen" bouwde, waar men ,,genever" stookte uit graan. Ook hierbij kon gist als bijprodukt worden gewonnen. Met gemoute gerst en rogge maakte men een moutsuikerhoudende oplossing die men liet bezinken. De gist zat zowel in het schuim als in het bezinksel. Nadat zij verzameld, gedroogd en geperst was had men de blokken gist die wij nóg kennen. Tegenwoordig maakt men ze met behulp van moeder- of stelgist en het afvalprodukt melasse van de suikerfa-' brieken. Die melasse wordt echter wel gereinigd en gesteriliseerd. De gist wordt gefilterd en gecentrifugeerd en is nu zeer zuiver. U ziet dat dit alles niets is voor de particulier. De gisten doen het deeg rijzen en maken ons brood luchtig. Er is geen schadelijke nevenwerking van te •duchten. Maar bij de zuurdeegaanhangers speelde wel een rol, dat de melasse van de bietsui,kerfabrieken kwam. Een goed boek over gist is „Opkomst, evolutie en betekenis van research gedurende 100jaargistfabriek", door dr. ir. B. Elema. Delft 1970.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.