+ Meer informatie

Kamer steunt Kosto bij uitzetting Vietnamezen

CDA en WD willen asielzoekers opsluiten

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer steunt staatssecretaris Kosto van justitie in zijn besluit Vietnamese asielzoekers uit te wijzen naar Tsjeclioslowakije. Alleen de fractie van Groen Links vroeg gistermiddag tijdens een door haar zelf aangezwengelde interpellatie om uitstel van de uitzetting.

Kosto heeft gisteren toegezegd dat hij ambtenaren naar de Vietnamezen toe stuurt om hen het Nederlandse beleid uit te leggen. Hij wil daarmee bereiken dat de Vietnamezen hun hongerstaking beëindigen en vrijwillig ons land verlaten. Volgens Kosto zijn er 119 Vietnamezen in hongerstaking. Daarvan zijn er vijftien uitgeprocedeerd. Zij moeten zo snel mogelijk het land uit.

De gezondheidstoestand van de betrokkenen laat te wensen over. Formeel is het verboden om zieke asielzoekers het land uit te zetten. Van de vier hongerstakers die zaterdag op het vliegtuig naar Tsjechoslowakije zijn gezet, waren er volgens een onafhankelijke arts drie in een slechte conditie.

Niet welkom

De Tsjechische autoriteiten hebben gisteren laten weten dat de Vietnamezen niet welkom zijn. Staatssecretaris Dankert van buitenlandse zaken is inmiddels ingeschakeld om te onderhandelen met de Tsjechen over de opvang van deze mensen. Nederland is er steeds van uitgegaan dat Tsjechoslowakije de Vietnamezen zou opnemen op grond van het ook door hen ondertekende Vluchtelingenverdrag.

De Vietnamezen zijn door Tsjechoslowakije naar binnen gehaald toen Vietnam en Tsjechoslowakije nog communistische bondgenoten waren. Zij hebben in Tsjechoslowakije gewerkt. Op grond daarvan is het land volgens het Vluchtelingenverdrag verplicht de Vietnamezen terug te nemen. Tsjechoslowakije voert echter aan dat de verblijfstitel is vervallen toen de Vietnamezen de wijk namen naar Nederland.

Tussen de wielen

Groen Links wil dat de staatssecretaris de Vietnamezen pas wegstuurt als hij hen de garantie kan geven dat ze elders welkom zijn en de nodige verzorging ontvangen. Kosto vindt dat te veel gevraagd. Hij wees dit verzoek van Groen Links gisteren „met klem" af. Het is volgens hem heel goed „denkbaar" dat Tsjechoslowakije de Vietnamezen terugstuurt naar Vietnam. Dit zou ook zijn beleid zijn als hij in de Tsjechoslowaakse regering zat, zo liet hij weten.

Staatssecretaris Kosto erkent dat het om mensen gaat „die tussen de wielen van de geschiedenis zijn terechtgekomen". Het grote probleem is dat deze mensen in Vietnam worden beschouwd als verraders, omdat zij naar Nederland zijn gevlucht. Bij aankomst in Vietnam staat deze mensen waarschijnlijk een jarenlange gevangenisstraf te wachten. Toch vinden bijna alle fracties in de Kamer dat Kosto geen precedent mag scheppen. Als de hongerstaking van de Vietnamezen succesvol zou zijn, wordt gevreesd dat vele anderen dit voorbeeld zullen volgen.

Gisteravond kreeg de interpellatie van gistermiddag over de positie van de Vietnamezen een algemeen vervolg. De fracties van CDA en VVD willen toe naar een gesloten afdeling in de opvangcentra, waardoor het wordt bemoeilijkt om in de illegaliteit te vluchten. CDA-woordvoerder Krajenbrink kwam gisteravond met een motie van deze strekking, die direct werd gesteund door de VVD-fractie.

Voor PvdA-woordvoerder Middel is deze motie „onverteerbaar". Ook minister D'Ancona en staatssecretaris Kosto hebben deze CDA-motie sterk ontraden.

Krajenbrink verweerde zich op grond van artikel 18a van de Vreemdelingenwet, een artikel dat het mogelijk maakt om asielzoekers gedurende de procedure „in bewaring" te houden. De CDA-fractie vindt „de lekkage" te groot en vroeg om een systeem voor toezicht en controle op de aankomst en het vertrek van asielzoekers. Met het oog op het krachtige verzet van de bewindslieden en de coalitiepartner ligt het voor de hand dat het CDA deze motie voor de stemming intrekt.

Zie verder pag. 7

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.