+ Meer informatie

Giftige plant ziet er voor kind vaak zeer aanlokkelijk uit

3 minuten leestijd

Zowel in de natuur als in de (moes)tuin en in huis kunnen planten voorkomen die giftig zijn. Soms gaat het om de bladeren, wortels of vruchten, soms is de hele plant giftig. Het is natuurlijk niet onze bedoeling om paniek te veroorzaken, maar wel is het goed om planten met giftige vruchten, zeker als die er ook nog smakelijk uitzien, uit de buurt van kinderen te houden. Daarom aandacht voor giftige planten met "smakelijke vruchten". We beginnen met de venijnboom (Taxus baccata). Een wintergroene naaldboom met een nauwelijks opvallende bloei. Na de bloei ontwikkelen zich een soort oranjerode besjes, waarvan de zaadjes bijzonder giftig zijn. Vogels eten de vruchtjes wel. Het vruchtvlees zelf is niet giftig en de zaadjes worden in het darmstelsel van vogels niet aangetast, waardoor het gif niet vrij kan komen. Lelietje der dalen (Convallaria majalis). Een vast plantje voor niet te droge, beschaduwde plekjes. Wie geniet er niet van de heerlijk geurende, witte bloemetjes in de lente? Na de bloei ontwikkelen zich rode, giftige vruchtjes. Eventueel haalt u de uitgebloeide bloemstengeltjes weg, waardoor er ook geen vruchten kunnen ontstaan. Gevlekte aronskelk (Arum macalatum). Een bijzonder apart knolgewas. Bloeit met groenige bloemen. Het blad is glanzend groen met donkere vlekken. Na de bloei ontstaat een vruchtknots met oranje-rode vruchtjes. Die vruchtjes zijn giftig. Jammer, want juist die vruchtknots siert de plant tot ver in de herfst. Peperboompje (Daphne mezereum). Aantrekkelijke, zeer vroeg bloeiende tuinheester Vroeg in het voorjaar kunt u genieten van de paarse bloemen. Na de bloei ontstaan de smakelijke uitziende vruchten die zeer giftig zijn. Vooral omdat ze er zo lekker uitzien, kunt u beter geen peperboompje planten op plaatsen waar veel kinderen komen.
Klimop (Hedera helix). De klimop is een groenblijvende klimplant, vaak gebruikt om lelijke muren of schuttingen te laten begroeien. De bloei vindt plaats in de herfst. De bleek-groene bloemen worden druk bevlogen door insekten, tenminste als het weer niet te nat en te koud is. Na de winter verschijnen de blauwzwarte vruchten die giftig zijn.
In december hoop ik meer te vertellen over dit onderwerp.

---------------------------------------------------------------------------------------
Kalebassen voor de sier

Binnenkort verschijnen ze weer, de eerste catalogi. Vol fleur en kleur Een fijn gezicht en menige tuinelaar voelt het verlangen naar het komende voorjaar Wacht niet te lang met het bestellen, omdat u dan de kans loopt dat sommige soorten uitverkocht zijn. Voor de begroeiing van een composthoop zou u kunnen kiezen voor pompoenen en/of sierkalebassen. Planten met grote bladeren, die een behoorlijke oppervlakte kunnen bedekken.
Daardoor kunnen ze ook geschikt zijn voor een verloren hoekje, hoewel die in de meeste tuinen niet voorkomen. Er zijn verschillende soorten eetbare pompoenen maar als u van groot houdt, zou u een zakje zaad van de reuzenpompoen, soms Centenaar genoemd, kunnen kopen. Ook deze soort (tot een gewicht van 7 - 9 kg) is eetbaar, maar de grap zit hem in het feit dat de vruchten wel 15 - 20 kg zwaar kunnen worden (en soms nog veel zwaarder). Sierkalebassen koopt u meestal gemengd met allerlei vormen, ze worden geoogst als ze hard zijn. Wanneer u met uw knokkel op de vrucht tikt klinkt dat alsof u op een plankje klopt. Ze kunnen maanden lang goed blijven. Gemengd met fruit, apart in een aardig mandje, als weggevertje: u kunt er van alles mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.