+ Meer informatie

Vredestein komt uit het moeras

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Vredestein is bezig om uit het financiële moeras te komen waarin zij de laatste jaren langzaam was weggegleden.

Bij de nieuwe grootaandeelhouder Vico (Vredestein Investment Consortium) is men op dit moment „heel tevreden" over de stand van zaken. In een grote schoonmaakoperatie is ongeveer een kwart van de eigen middelen „weggeveegd". Het balansherstel dat nodig is, wordt bereikt door een claimemissie van een op twee tegen ƒ13 per aandeel, die ƒ30 miljoen gaat opbrengen.

De uitgangspunten voor Vredestein zijn nu dermate goed, dat er in 1992 „een heel duidelijk positief resultaat mogelijk is". Vredestein kwam in 1991 uit op een verlies van ƒ45,5 miljoen. Hierin zitten echter bijzondere lasten van ƒ42 miljoen. Daarvan heeft ƒ 12,5 miljoen betrekking op een Sociaal Plan en ƒ25 miljoen op afwaarderingen. Een restpost van rond de ƒ 4 miljoen is een verzameling van kleinere bedragen, waaronder de afvloeiingskosten voor de directeuren ir. C. Hoogendijk en ir. J. van Eeghen.

De intrinsieke waarde van het aandeel Vredestein ligt nu boven de ƒ 20. Vico-directeur A. van Vemde is aanmelding ter overneming dan ook niet aan te bevelen. Vico wil de beursnotering van het bedrijf in stand houden. Zij heeft daarbij de mogelijkheid aangeboden aandelen door te plaatsen.

Vico wijst er ook op, dat de autobanden, een sector waarin in de hele wereld de klad zit, nog niet de helft van de omzet (van ƒ,497 miljoen in 1991) van Vredestein uitmaakt. Daarbij gaat het ook nog om de vervangingsmarkt, die aantrekkelijker is dan de zogenaamde eerste-montagemarkt. De rest van de omzet betreft andere soorten banden en rubberprodukten. De omzet is ook redelijk over Europa gespreid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.