+ Meer informatie

Rijzende sterren Powell en Cheney

Amerika speculeert over het effect van de Golf op de volgende verkiezingen

3 minuten leestijd

kazerne later ingeruild voor het Witte Huis.

Na 1945 komt het ook regelmatig voor dat militairen belangrijke posten vervullen in Amerika's buitenlandse politiek. De beroemde George Marshall was minister van buitenlandse zaken. Admiraal Stansfield Turner werd hoofd van de CIA en Alexander Haig diende als Nixons staf-chef. Later was hij Reagans minister van buitenlandse zaken. Het is bijna vanzelfsprekend dat de hoogste militair van het land onder de schijnwerpers komt te staan en natuurlijk vooral wordt afgemeten naar Dwight Eisenhower. In dit geval heet hij Colin Powell.

Om te beginnen is Powell een vervulling van de Amerikaanse droom. Hij is een zoon van immigranten uit Jamaica; hij is groot geworden in Harlem. In plaats van in West Point heeft hij gestudeerd aan de City University van New York City, waar hij een (zelf betaalde) deeltijdopleiding voor officier volgde. Vandaar ging het naar Vietnam, vanwaar hij met elf medailles weer terugkwam. Ronald Reagan haalde hem naar het Witte Huis, waar hij dienst deed als adviseur voor de nationale veiligheid. Hij is zwart en deze zoon van arme immigranten heeft nu de top van het Pentagon gehaald.

Voor de Republikeinse partij zou Powell een soort droomkandidaat voor het Witte Huis zijn. Hij vertegenwoordigt de mythe dat iedere jongen in Amerika president kan worden. Hij zou in één klap het monopolie van de Democratische partij op zwarte kiezers breken. Zijn manier van doen, zijn optreden, zijn ervaring zouden geen enkele blanke kiezer afschrikken. Kortom, als de Golfoperatie voorspoedig verloopt, heeft Colin Powell een interessante toekomst in de Amerikaanse politiek.

Tweede keus

De soms overdreven aandacht voor Colin Powell mag niet afleiden van het feit dat er nog een grote winnaar uit de Golfcrisis lijkt te komen: Richard Cheney, minister van defensie. Na de invasie van Koeweit door Irak was Cheney opeens overal: Cheney met koning Fahd in Saoedi-Arabië, Cheney met Moebarak in Egypte, Cheney in Washington met president Bush, Cheney constant voor de pers. Doordat Cheney zo duidelijk het beleid uitstippelde, zag Buitenlandse Zaken zich zelfs genoodzaakt een verklaring uit te geven waarin dit ministerie meedeelde dat James Baker, minister van buitenlandse zaken, hoewel op dat moment op vakantie, toch veel invloed uitoefende door dagehjkse telefoongesprekken met de president. Maar James Baker, opzij geschoven tijdens de eerste weken van de Golfcrisis, moet nog zien zijn positie als belangrijkste adviseur van president Bush terug te winnen.

Toen Cheney zijn ministersambt opnam, had hij alles behalve de centrale plaats die hij nu heeft. Richard Cheney was een tweede keuze van Bush. Bush had eerst John Tower, oud-senator van Texas, als minister van defensie voorgesteld. Maar Towers collega's in de Senaat vonden zijn alcoholmisbruik een reden hem af te keuren. Het was een bittere nederlaag voor Bush. Als gevolg van die ervaring heeft Bush een zittend Ud van het Congres gekozen, Richard Cheney, congresUd van de staat Wyoming. De keuze werd warm begroet en Cheney kreeg de unanieme goedkeuring van de Senaat. In het begin ' van zijn ambtsperiode leek Richard Cheney eigenlijk maar één taak te hebben: de grote kortingen op het militaire budget aanvaardbaar te maken voor het Pentagon. Na het instorten van het Warschaupact zou Cheney niet veel meer te doen hebben. Totdat Saddam Hoessein op het toneel verscheen.

Opvolgers

Verondersteld dat de Golfoperatie goed verloopt, dan kan George Bush op een tweede termijn rekenen. Colin Powell en Richard Cheney zullen daarvan meeprofiteren. In 1996 zullen beide mannen mogelijke opvolgers van Bush kunnen zijn. Op het

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.