+ Meer informatie

Westerse druk op de Sovjets verlichtte onze kampstraffen

Georgy Vins in vraaggesprek:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Alle steun uit het westen voor dissidenten (informatieverspreiding, demonstraties en gebed) is erg belangrijk. Dit verklaarde ds. Georgy Vins in zijn eerste interview nadat hij vrijdag j.l. met nog vier Russische dissidenten werd uitgewisseld tegen twee Russische spionnen.

Vins, leider van de niet-erkende Russische Baptisten (Iniativniki), sprak in Washington met een vertegenwoordiger van het Engelse Keston College, het documentatiecentrum over de Oosteuropese kerken.

,,Elke keer wanneer er vanuit het westen steun voor mij kwam, werd ik beter behandeld", aldus ds. Vins, die in 1975 was veroordeeld tot vijf jaar werkkamp met streng regime. „Wanneer er geen steun was, werd mijn situatie meteen slechter. Westerse pressie beïnvloedt in zekere mate de autoriteiten. Zij voelen zich dan een beetje schuldig".

Verbitterd

In de Sovjet-gevangenissen zitten mensen die alles verloren hebben, inclusief hun geloof. De meeste gevangenen zijn verbitterd en gedesillusioneerd. Ik ontmoette, aldus Vins, echter ook gelovigen onder hen, met wie ik de warmste betrekkingen had.

Vins spreekt met veel dankbaarheid over de goede relaties met zijn medegevangenen, met name de voorganger van de Pinksterbeweging uit Nikolajevsk, Mikhail Ivanovich Khlebnoy, die vijf jaar strafkamp had gekregen voor het houden van gebedsdiensten.

Staatsvijand

Pas de dag voor zijn vertrek uit de Sovjet-Unie kreeg Georgy Vins van een KGB-functionaris, die weigerde zijn naam te noemen, te horen dat hij bij decreet van de Opperste Sovjet zijn staatsburgerschap had verloren ,,wegens vijandige activiteiten" en dat hij naar de Verenigde Staten uitgeleverd zou worden.

,,Ik ontkende dat ik betrokken zou zijn geweest bij vijandelijke activiteiten, erop wijzend dat mijn activiteiten louter godsdienstig van aard waren", aldus Georgy Vins.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.