+ Meer informatie

Bundesbank kondigt strakke koers aan

„Inflatie mag niet over ons heen walsen"

2 minuten leestijd

FRANKFORT (DPA/ANP) - De centrale bank van Duitsland zal de komende tijd een stringent beleid voeren dat is gericht op stabiliteit. De politici in Bonn moeten zich beheersen in de overheidsuitgaven en de belastingen mogen niet verder worden verhoogd.

Verder dient de regering staatsbedrijven te verkopen „om de groeikrachten in de particuliere sector de ruimte te geven", zo staat in het jongste maandrapport van de Bundesbank.

De bank laat weten weinig te kunnen doen aan de extra prijsstijging van gemiddeld een half procent in de tweede helft van dit jaar als gevolg van de belastingverhogingen per 1 juli. De Bundesbank laat er geen misverstanden over bestaan dat zij „buiten dit eenmalige effect niet zal toestaan dat de inflatie over Duitsland heen walst". Op de middellange termijn blijft de bank bij haar streven om de prijzen met niet meer dan 2 procent per jaar te laten stijgen.

Het is noodzakelijk een beleid te voeren waarmee dat kan worden bereikt, omdat tot nu toe dit jaar „het prijs- en kostenklimaat aanmerkelijk is verslechterd". In de twaalf maanden tot en met juni bedroeg de inflatie 3,5 procent. In de twaalf maanden tot en met mei was dat 3 procent. Deze stijging is het gevolg van sterke loonsverhogingen in de nieuwe cao's en van het uitgavenbeleid van de overheid.

Overheidstekort

Volgens de Bundesbank zal het overheidstekort dit jaar 150 miljard 170 miljard mark bedragen. Een tekort van een dergelijke omvang is alleen te rechtvaardigen als een uitzondering die het gevolg is van de eenwording van beide Duitslanden. Het tekort moet dan ook worden verkleind, omdat anders de groei van de economie in het gedrang komt, zo waarschuwt de bank.

In het rapport laat de bank verder weten dat de lopende rekening van de betalingsbalans van Duitsland dit jaar wel eens een tekort kan laten zien. Dat is dan het gevolg van de grote vraag uit het oosten van Duitsland en van de bijdrage in de kosten van de Golfoorlog. Duitsland heeft normaal een overschot op zijn lopende rekening. Vorig jaar bedroeg dat 77 miljard mark. In de eerste vijf maanden van dit jaar is er echter een tekort ontstaan van 16 miljard mark.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.