+ Meer informatie

Veinzerij

2 minuten leestijd

Ik ben door de wet der wet gestorven, opdat ik Gode leven zou (Gal. 2:19).

Onze apostel is in deze brief bezig, zich te verdedigen tegen die valse en snode leringen, op hem geworpen door de valse apostelen ten opzichte van zijn roeping, even alsof hij geen apostel geweest was; alsook ten opzichte van zijn leer die vals en dwalende was.

Van het begin van dit hoofdstuk tot vs. 11 verhaalt hij ons, wat hij te Jeruzalem gedaan, en hoe dapper hij de valse broeders tegengestaan heeft, opdat hij de waarheid mocht staande houden en verdedigen die zij zochten tegen te spreken.

Van het 11e tot het 17e vers zegt ons de apostel wat hij te Antiochiƫ gedaan heeft, hoe ijverig hij Petrus zelf wederstond en bestrafte wegens diens veinzerij, naarmate deze de heidenen dwong om te handelen op de Joodse wijze, gevende daardoor zulk een ergernis, dat de Joden daardoor bevestigd werden in hun Jodendom; vs. 12: ,,Andere Joden veinsden met hem, ook Barnabas zelf werd weggevoerd door hun veinzerij".

Hierdoor werd gelegenheid gegeven, beide aan Joden er heidenen, om Christus te verlaten, de vrije genade te verloochenen en tot de wet weder te keren, alsook om de rechtvaardiging te zoeken, uit de werken der wet. Aldus kunnen wij hier zien, dat goede en grote mannen wel eens veinzen kunnen en veel kwaad kunnen toebrengen door hun veinzerij beide aan leraren en aan het volk.

Ralph Erskine

(,,Het sterven aan de wet")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.