+ Meer informatie

„Zeehonden, herten en vogels lijden erg door vervuiling"

5 minuten leestijd

gesmolten chocola meenemen tijdens de ballonvaart", zegt ze. „Maar hij heeft het leuk gedaan. Ik heb Matthijs een lange brief teruggestuurd. De oorzaak van de vieze smaak van de hagelslag was waarschijnlijk dat er plastic in de chocola is gekomen".

Matthijs: „Ik denk dat ze gelijk heeft. Het stonk in elk geval vreselijk. De hele keuken rook ernaar. Daar was mijn moeder niet zo blij mee, maar ze vond het niet erg".

Universiteit

Binnenkort krijgt Matthijs het tweede boekje van het Professor-Post-project. En niet alleen hij: in totaal doen 800 kinderen van 10 tot 12 jaar in ons land mee. Hun antwoorden en ervaringen kunnen ze schrijven naar een wetenschapper. De PWT heeft in totaal 300 mensen die op een universiteit werken, bereid gevonden om de brieven van de scholieren te beantwoorden.

Lou Dalderüp van de PWT: „Als iedereen het tweede boekje af heeft, gaan wij bekijken het project is geslaagd. Zo In het boekje roept professor Post (inzet) de hulp in van scholieren voor het voorbereiden van een lange ballonvaart. (Foto ANP) ja, dan willen we ermee doorgaan en ook andere kinderen uitnodigen om mee te doen. In Amerika draait dit al vier jaar. Daar schrijven nu ongeveer 9000 "kinderen met een professor. Zij raken daardoor wat meer vertrouwd met de wereld van de wetenschap en dat is nou net wat wij met dit project willen bereiken".

De bodem van een benzinestation in de buurt van de Delleschool in Rijssen is vies. Kinderen van groep 7 namen er een kijkje, schreven een opstel en spraken daarna met wethouder Kreykes.

„Aan de Markeloseweg in Rijssen wordt bij een tankstation de bodem gezuiverd, van alles wat er in de grond zit, bij voorbeeld: olie en benzine en nog veel meer", staat er in het opstel van Sjon Esink. „Maar één ding wil ik graag zeggen: alle automobilisten moeten beter uitkijken met het tanken, want anders moeten we veel te veel schoonmaken en dat kost veel te veel geld. We moeten Rijssen ook schoon houden van alle schadelijke stoffen, want anders dan wordt Rijssen nooit

We moeten voorkomen dat de zeehonden door vervuiling uitsterven, vindt Rianne Voortman. (Foto Grasduinen) schoon en dat is niet zo mooi. Daarom moet iedereen goed opletten met het milieu en ook met het tanken. Dat geldt trouwens voor heel Nederland".

Rianne Voortman: „Overal in ons land is milieuvervuiling. In Rijssen proberen ze het schoon te maken. Ik vind vervuiling niet mooi, want als we zo doorgaan, is er over een paar jaar in onze wereld veel vervuild door grote vuilnisbelten en fabrieken. Die brengen ontzettend veel vervuiling in de lucht. En dat is slecht voor de dieren, herten en zeehonden, maar ook voor vogels. De beesten lijden daardoor".

Vies water

Wethouder Kreykes vertelde ons dat buurtbewoners die een pomp achter het huis hadden en water oppompten, ontdekten dat het water stonk en vuil was. „In het jaar 1980 is het tankstation verplaatst en waarschijnlijk is toen een van de tanks lek geraakt. Het is ook mogelijk dat de tank al een langere tijd lek is geweest". Hoe maken ze het schoon?

„Men heeft diep in de grond buizen gemaakt. Door die buizen pompt men het grondwater omhoog en daarna wordt het gefilterd. Op deze manier wordt de bodem gereinigd". Kunnen ze alles weer schoon krijgen?

„Ja, maar het kan wel drie jaar duren voordat al het vuil uit de bodem is gefilterd". Hoe diep zit de vervuiling?

„Op de ene plek zit de olie en de benzine dieper dan op een andere plaats. De grootste diepte waar men het vuil aangetroffen heeft, is dertig meter". Als het vuil onder het station zit, kan het dan weggehaald worden?

„Ja, want het grondwater lost langzaam maar zeker de schadelijke stoffen op. Dit vervuilde grondwater wordt ook onder het station weggepompt en daarna gefilterd". Waarom gebruikt men een grote boormachine? Vandaag isSchoolbelgemaakt door leerlingen van groep 7 van deDelieschool InRijssen.Hun namen: Jenneke Agteresch, Corine Dannenberg, Jacolien Dasselaar, Richard Dommerholt, Mark Esink, Sjon Esink, André Haasse, Jannet Hazelhorst, Marinus van Heek, Evelien ten Hove, Peter de Jong, Marion Karkdijk, Hilda Koster, Jarno van de Kruisweg, Ard Ligtenberg, Jacquelien Nijkamp, Bart Scherrenburg, Rianne Timmerman, Herma Voortman, Jennita Voortman, Rianne Voortman, Silvia Zandvoort. Volgende v/eek vyordt Schoolbel geluid door leerlingen van de School met de Bijbel te Groenekan.

„De boormachine wordt gebruikt om de buizen diep in de bodem op hun plaats te brengen". Is de vervuiling ook schadelijk voor de bomen?

„Dat valt hard mee, omdat de, wortels van bomen en planten eigenlijk niet zo diep gaan als de vervuiling. De planten en bomen kunnen dus met hun wortels geen rommel opzuigen". Hoe lang gaat het schoonmaken duren?

„Dat weten we nog niet precies. Mensen van de milieudienst zullen telkens kijken hoe schoon of vies het opgepompte grondwater is. Pas als er geen vuil meer omhoog komt, stopt men met filteren. Volgens berekeningen van de milieudienst kan het wel drie jaar duren". Wat kost het en wie moet het betalen?

„Het gaat veel geld kosten, hoeveel is nog niet duidelijk, waarschijnlijk een paar honderdduizend gulden. Wie het zal betalen, moet nog worden uitgezocht. Het kan de benzinemaatschappij zijn, de eigenaar van het tankstation of het Rijk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.