+ Meer informatie

Vergaderingen raad duren vaak te lang

2 minuten leestijd

Veel vergaderingen van gemeenteraden duren nodeloos lang. De redenen: men gaat bijzonder detaillistisch te werk, terwijl het ook voor kan komen dat er politieke heethoofden zijn die er een soort parlement van maken.

Dat constateert de heer G. J. Smit, burgemeester van Rijssen, in het onlangs verschenen themanummer ,,Gemeentepolitiek" van het studiecentrum der Staatkundig Gereformeerde Partij. Volgens de eerste burger ontstaat dan de indruk dat de gemeenteraad tegenover het college van burgemeester en wethouders staat. ,,Dit behoort niet zo te zijn, want in een goed functionerende gemeente zal het college van b en w slechts met voorstellen bij de raad komen, waarvan het weet dat deze noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de gemeente, of omdat de raad hiervoor in het verleden handreikingen heeft gedaan.

Volgens de heer Smit kan er in een raad wel politiek worden bedreven. Echter binnen de wettelijke kaders die door de centrale wetgever zijn gesteld. De burgemeester wijst er verder nog op dat tegenstellingen tussen de raad en b en w een doorzichtig beleid vertroebelen en de besluitvaardigheid vertragen.

Informatie
In het themanummer wordt verder aandacht geschonken aan decentralisatie van het welzijnsbeleid, gemeentelijk woonruimtebeleid, de wet AROB, het rampenplan en de bestuurskracht van de kleine(re) gemeente. Jammer, dat vele bijdragen alleen maar zakelijke informatie — ook verkrijgbaar via voorlichtingsmateriaal van het rijk — verschaffen.

Er wordt hoegenaamd niet aangegeven hoe SGP-gemeentebestuurders in de diverse situaties hun koers moeten uitzetten. De inhoud dekt in dat opzicht de titel van het themanummer niet. De overigens lezenswaardige voorlichtingsbrochure is voor vijf gulden verkrijgbaar bij het voorlichtingsbureau der SGP, Laan van Meerdervoort 165, 2517 AZ den Haag. Telefoon: 070-468688.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.