+ Meer informatie

Zwaluw, waarheen is uw vlucht?

1 minuut leestijd

Sinds 20 jaar nestelen er zwaluwen in onze garage van 10 x 12 m. Eerst was dat leuk, maar nu niet meer, omdat alles onder de vogeluitwerpselen komt. Is daar wat tegen te doen? Antwoord — Zwaluwuitwerpselen zijn zo ongeveer het ergste van alle faecaliën omdat de vogels insekten eten. Het stinkt en plakt verschrikkelijk. U mag de zwaluwen gerust verjagen, want er is in uw omgeving een overvloed aan nestgelegenheid. Dat de nesten beschermen tegen brand zult u ook wel niet meer aannemen. Dan zijn er twee manieren. U stopt alle gaatjes dicht met proppen gaas. Doe dit zodra de eerste nestaanzetten zijn verschenen. Want dan zijn de dieren gedwongen meteen een andere nestplaats te zoeken en wel omdat de eitjes er weldra aankomen! De tweede werkwijze is: een zwaluw te vangen en het angstige gepiep op een bandje vast te leggen. Als u dat afdraait en versterkt laat horen zullen ze uw garage mijden als de pest. Zo kunt u de dieren verjagen zonder ze echt kwaad te doen. Een van de medewerksters in het Algemeen Rijksarchief in Den Haag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.