+ Meer informatie

VEB Vil' juridische actie tegen Philips

Gedupeerde beleggers gemobiliseerd

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat onder liaar leden de animo peilen voor een juridische actie tegen Pliilips. De belangenvereniging wil daarmee beleggers mobiliseren die financiële schade hebben geleden omdat zij aandelen kochten naar aanleiding van optimistische geluiden tijdens de jaarvergadering. Als zich voldoende gedupeerde aandeelhouders melden, dan overweegt de VEB een rechtzaak.

Dat heeft een woordvoerder van de beleggersvereniging gisteren verklaard. De actie van de VEB volgt op de schikking die het elektronicabedrijf onlangs met Amerikaanse Philipsaandeelhouders heeft getroffen. De beleggers beweerden dat de financiële uitkomsten over het eerste kwartaal afweken van het verwachtingspatroon dat zij zich hadden gevormd na optimistische uitspraken van de concernleiding. Om hoge juridische kosten en groot beslag op het management te voorkomen, kocht Philips de rechtszaak af met een schikking van 9,25 miljoen dollar. Philips heeft nadrukkelijk verklaard dat er geen enkele grond bestaat voor deze beschuldiging en voelt zich derhalve niet aansprakelijk.

De VEB meent niettemin dat er sprake is van ongehjke behandeHng van aandeelhouders. Zij baseert zich daarbij op artikel 1401 gekoppeld aan artikel 7 van boek 2 van het burgerlijk wetboek. Daaruit valt volgens een woordvoerder van de belangenorganisatie op te maken dat iemand die naar aanleiding van onjuiste informatie financiële schade heeft geleden, deze kan verhalen op de aanstichter.

Verder beroept de VEB zich op artikel 92 boek twee van het burgerlijk wetboek, waarin vermeld staat dat een onderneming haar aandeelhouders gelijk moet behandelen. Dit laatste wetsartikel, ook wel de tweede Europese richtlijn geheten, zou bij een rechtszaak door het Europese hof in Luxemburg behandeld moeten worden. De oproep van de VEB zal worden geplaatst in het novembernummer van het verenigingsorgaan Effect, dat op 15 november verschijnt.

Afsplitsing

Philips wil met ingang van 1991 de halfgeleidersactiviteiten onderbrengen in een nieuwe produktdivisie Semiconductors. Dat wordt een afsplitsing van de bestaande divisie Components. Een woordvoerder van Philips heeft dit gisteren meegedeeld.

De afsplitsing is nodig, aldus de zegsman, om beter te kunnen inspelen op snel veranderende omstandigheden in een concurrerende markt. Bij de huidige divisie Components werken wereldwijd 75.000 mensen. Ongeveer twee derde daarvan blijft werkzaam bij Components. De divisie Semiconductors zal emplooi bieden aan de overige werknemers, aldus de zegsman van Philips. Volgens Jiem zal de organisatiewijziging nauwelijks of geen gevolgen hebben voor de industriële activiteiten van de twee nieuwe divisies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.