+ Meer informatie

Opknapbeurt voor oud torenuurwerk

Afkomstig uit kerk Vlaardingen

1 minuut leestijd

VLAARDINGEN — Het historisch torenuurwerk van de Grote Kerk te Vlaardingen zal toonbaar worden gemaakt. Door het ontbreken aan financiële middelen zal volledige restauratie echter voorlopig niet mogelijk zijn. Met het toonbaar maken van het laatGotische uurwerk, dat ten tijde van de restauratie van de Grote kerk daaruit werd verwijderd, gaat de nieuwsjaarswens van de Culturele Raad Vlaardingen in vervulling.

Naspeuringen hebben aangetoond dat het uurwerk uit circa 1600 moet dateren. Aantoonbaar is, dat er een foliotgangwerk in heeft gezeten, dat wil zeggen dat het een der oudste torenuurwerken van Nederland zou zijn. In zijn huidige staat functioneert het niet. Voor het weer toonbaar maken van het uurwerk heeft wethouder Maarleveld van Culturele zaken de welwillende medewerking gekregen van de leerlingen van de bedrijfsschool van Wilton-Fijenoord, die onder leiding van hun leraar Torenvliet het karwei inmiddels ter hand hebben genomen. Deskundige bijstand zal worden verleend door twee Vlaardingse klokkenhobbyisten en stadsuurwerkmaker de heer Van Roon. Belangstellenden kunnen op 11 april a's., tijdens de zogenaamde open dag bij Wilton-Fijenoord, het uurwerk bezichtigen.

Stadhuis

Volgens de gemeentelijke voorlichtingsdienst is het plan er tot nu toe op gericht om het eenmaal gerestaureerde uurwerk een plaats te geven in de entree van het stadhuis aan de Markt, waar eventueel ook voorzieningen kunnen worden getroffen om het weer gangbaar te maken. Of dit tenslotte haalbaar is, hangt af van wat met eventuele medewerking van bedrijven en burers aan geldf bijeen kan worden geracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.