+ Meer informatie

Excuses Japan voor WO II op de tocht

1 minuut leestijd

TOKIO (AFP/RTR/UPI) - Het Japanse parlement zal waarschijnlijk g^n resolutie aannemen waarin het spijt betuigt voor de Japanse acties in de Tweede Wereldoorlog, zo is gisteren in parlementaire kringen vernomen.

Leden van de regerende LiberaalDemocratische Partij en van de oppositie konden het niet eens worden over de tekst van de motie, die zou worden aangenomen ter herdenking van de Japanse aanval op Pearl Harbor.

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken had erop aangedrongen de resolutie op de dag van de herdenking van Pearl Harbor aan te nemen, om zo het imago van Japan te verbeteren.

Binnen de LDP is verzet gerezen tegen de voorgenomen resolutie nadat de Amerikaanse president. George Bush, had uitgesloten dat Washington zich zou verontschuldigen voor de atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki.

De Japanse regering zal ook niet ingaan op een verzoek van de sociaal-democratische oppositie om schadevergoedingen toe te kennen aan slachtoffers van de Japanse oorlogsdaden in de WO IJ.

Volgens premier Miyazawa zouden dergelijke schadevergoedingen een te zware financiële last voor de Japanse bevolking betekenen. De premier maakte zijn opmerkingen in de marge van een debat over een nieuwe wet, die deelname van Japanse troepen aan vredesoperaties van de Verenigde Naties mogelijk moet maken. Zie ook voorpagina Plus: "Vijftig jaar na een "dag van schande"".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.