+ Meer informatie

Afrika

1 minuut leestijd

De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft gisteren gewaarschuwd dat een scherpe daling van de graanoogst in de Sowjet-Unie problemen in de Centraalaziatische republieken kan veroorzaken. Ook zal dit leiden tot een geringer voedselaanbod voor gebieden in Afrika die door honger worden bedreigd.

Üe ïAO verwacht dat de graanoogst in de Sowjet-Unie dit jaar tussen de 195 en 200 miljoen ton zal belopen, ongeveer 20 procent minder dan vorig jaar. Regen tijdens de oogst, een inadequate infrastructuur en gebrek aan brandstof kunnen de opbrengst nog lager doen uitvallen.

„Huidige indicaties wijzen op aanhoudende en mogelijk toenemende tekorten aan basis-voedingsmiddelen" in sommige gebieden vanwege de geringere oogst en de verstoring van het traditionele marktsysteem in de Sowjet-Unie. In en rond steden als Moskou en Leningrad verwacht de FAO geen al te grote problemen. In armere gebieden als de Centraalaziatische republieken echter kan de verstoring van de markt leiden tot gebrek en ondervoeding. „Recente ontwikkelingen, zoals grotere onafhankelijkheid van de republieken, kunnen regionale onevenwichtigheden versterken en handelsstromen tussen, de republieken verder verstoren, waardoor de republieken die niet zelfvoorzienend zijn in voedsel, kwetsbaarder worden", aldus de FAO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.