+ Meer informatie

Kerncentrale Bulgarije lekt

1 minuut leestijd

SOFIA (AP) - Uit de omstreden Bulgaarse kernreactor bij Kozlodui lekt honderd keer zoveel radioactiviteit als normaal. Volgens een deskund^e van de universiteit van Sofia is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het Bulgaarse persbureau BTA meldde de moeilijkheden bij Kozlodui woensdag. Een medewerker van de veihgheidsdienst van de kerncentrale zei dat er maandag tussen de centrales 1 en 2 een „hete vlek" van een vierkante meter is geconstateerd. De oorzaak van de verhoogde radioactiviteit is volgens BTA nog niet vastgesteld. Een opslagplaats bij de reactoren werd eerder deze maand geteisterd door brand.

De reactoren 1 en 2, die van Sowjet-makelij zijn, worden binnenkort gesloten. De Bulgaarse regering heeft daarmee ingestemd nadat het Internationaal Atoombureau van de VN (IAEA) de reactoren als hoogst onveilig had bestempeld. Bulgarije krijgt financiële compensatie van westerse landen. Andere reactoren van de Kozlodui-centrale zullen door blijven draaien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.