+ Meer informatie

Vragen rond dijkverhoging in Sliedrecht

2 minuten leestijd

SLIEDRECHT — Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het college van b en w en het Hoogheemraadschap het met elkaar eens over de ophoging van de dijken.

Als gevolg hiervan zijn al heel wat dijkhiudsijes afgebroken^ Het College d«iikt er nu echter wel wat anders over. Het dijkaphogingsplan dat nu wordt gehanteerd is gebaseerd op voorlopige ontweïippeüen.

Het blijkt echter dat de werkelijke waterpeilen lager liggen. Men neemt aan dat de gunstige financiële regeling van de Deltasohadewet het Hoogbeemraadsdhap een meer rigoreuze ddjkophoging doet nastreven dan strikt noodzakelijik is. Wanneer echter aangetoond kan worden dat de vooiigesteide dijikverhogingen noodïa'kelijk zijn zullen b en w zich niet tegen de plannen verzetten. weet niet. dat zijn vader jaren geleden, toen hij nog student was, op hetzelfde bord heeft staan staren alvorens naar binnen te gaan. Johan is er, in overleg met Ida en oom en tante, een dag uitgebroken om in Rotterdam te gaan informeren naar zijn ouders en broers. De bange tijd is voorbij. Nadat de Duitsers bij het Ardennenoffensief verslagen zijn, is het geallieerde leger opgerukt naar de Bijp. Het zou niet eenvoudig gaan, over de rivier te komen, maar dan wordt plotseling de ontdekking gedaan, dat men de brug bij het stadje Remagen aan de lirikerroever .van de Rijn, al of niet met opzet, vergeten heeft, op te blazen. De geallieerden treikken er zonder meer over! De Ameriicanen gaan oostwaarts, de Engelsen en Canadezen naar he noorden. Deze laatsten zwenken de Gelderse Achterhoek in en in een dar tien is het gehele oosten en noorden wan het land bevrijd. Het is dan begin april. Alleen het westen is nog bezet, maar bepaald gevochten word er niet. Integendeel: de Duitsers zijn overtuigd van hun volle nederlaag. Ze zijn zelfs zo mild, dat zij toestemming geven, zodat honderden Engelse vliegtuigen voedselpakke ten neerlaten voor de hongerende bevolking, terwijl Zweden wit brood zendt. Eindelijk, tp 5 mei wordt in Wageningen de wapenstilstand getekend. De oorlog in Nederland is voorbij, alom is er uitbundige vreugde. Intussen zijn ook de Russen Berlijn gètaderd. Er word nog zwaar gevochten, maar de overwinning is zeker. In zijn bunker komt Hitler om het leven door zelfmoord te plegen. Op de Limenburgerheide wordt het evenals enkele van zijn medewerkers, wapenstilstandverdrag getekend. Op de Japanse stad Hirosjima neef Amerika een atoombom geworpen, die de schrik er in gebracht heeft, dat ook de oorlog met Japan eindigt. De tweede wereldoorlog behoort tot de geschiedenis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.