+ Meer informatie

Nederlagenreeks van Ford tot stilstand

Winst in twee voorverkiezingen

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Ford is er dinsdag in geslaagd een halt toe te roepen aan de reeks nederlagen in de voorverkiezingen die hem in de ogen van velen een gevaarlijk imago van „verliezende" begon te geven.

Hij behaalde in Michigan een grote overwinning op Reagan waardoor hij ontkwam aan de catastrofe van een nederlaag in zijn thuisstaat die hem ruim 25 jaar geleden naar het congres zond. Ook in Maryland won hij zonder moeilijkheden.

In Maryland kwam de democratische koploper Carter in grote moeilijkheden Na slechts drie weken campagne versloeg de jonge gouverneur van Californië, Brown, hem. In Michigan echter behaalde Carter zijn 14de primary-overwinning door Udall met een klein verschil te verslaan.

Uitslagen

MICHIGAN, (80% van de stemmen geteld).

 REPUBUKEINEN: Ford 65%: Reagan 34%.

DEMOCRATEN: Carter 44%; Udall 42%; Wallace 7%; Jackson 2%.

 MARYLAND: (officieuze totaaluitslag).

REPUBLIKEINEN: Ford 58%; Reagan 42%.

 DEMOCRATEN: Brown 49%; Carter 37%; Udall 5%; Wallace 4%.

 Reacties:

Ford toonde zich zeer enthousiast over het resultaat, hij noemde de dubbele overwinning „zeer bemoedigend", maar waarschuwde voor een te grote dosis vertrouwen. Carter was niet ondersteboven van zijn verlies in Maryland. Hij zei dat hij wit de voorverkiezingen van dinsdag zal komen met 900 gedelegeerden achter zich „en dat is een conservatieva schatting". Voor de nominatie bij de democraten zijn er 1.550 nodig.

De nederlaag van Carter in Maryland was de tweede tegenvaller voor hem in korte tijd. Een week geleden behaalde debutant Frank Church in Nebraska een verrassende overwinning.

In het kamp van Ford verdreven de resultaten in Michigan en Maryland de wanhoopssfeer die ontstond na de reeks verliezen, beginnend met de grote nederlaag die Reagan hem op 1 mei in

De leider van de verkiezingscampagne van Ford, Rogers Morton, zei echter dat er nog een lange weg te gaan was. Hiermee zinspeelde hij op het feit dat veel van de 11 nog te houden voorverkiezingen gelegen zijn in zgn. „Reagan-gebied" in het zuiden en westen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.