+ Meer informatie

Kamer: Vaker bemiddeling bij scheiding

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat vaker bemiddeling plaatsheeft als echtelieden van elkaar gaan scheiden, zeker als daar kinderen bij zijn betrokken. Dat moet beide ouders een gelijkwaardige positie geven als de verdeling van de zorgtaken en de omgangsregeling worden vastgelegd. Ook moet de omgangsregeling beter kunnen worden afgedwongen als een ouder de naleving frustreert.

Alle fracties stuurden daar gisteren op aan tijdens een debat met minister Donner van Justitie. Nu gaat het gezag over de kinderen in 80 procent van de echtscheidingen naar de moeder, bij 15 procent naar de vader en bij 5 procent naar een derde.

De Kamer vindt dat bemiddeling in een vroege fase helpt voorkomen dat het contact tussen kinderen en een van de ouders, meestal de vader, wordt verbroken. Jaarlijks treft dat ongeveer 8000 kinderen, die de rest van hun leven last kunnen houden van de echtscheidingsperikelen.

De politieke partijen vinden dat kinderen het recht hebben om beide ouders te blijven zien. Volgens de Kamer ontzegt de rechter nu te vaak de omgang, terwijl dat alleen voor uitzonderlijke gevallen geldt, zoals misbruik of mishandeling. "De regering moet in actie komen om een eind te maken aan dit onrecht", verwoordde VVD-woordvoerder Luchtenveld het ongenoegen.

Het CDA wil dat in de wet een bepaling over de zorgtaken voor kinderen wordt opgenomen, zodat er bij scheiding duidelijkheid voor het kind komt. D66 wil zelfs dat mensen pas mogen scheiden als, onder leiding van een officiële bemiddelaar, afspraken over de kinderen zijn gemaakt. De Kamer denkt dat bemiddeling goed werkt, gezien de experimenten die op dit terrein redelijk succesvol waren.

Minister Donner wil geen verplichte bemiddeling. Hij is niet overtuigd van positief resultaat, omdat dit slechts voor een klein percentage gold. "In 10 procent van de 37.000 echtscheidingen kwamen de partijen er niet uit. Daarvan kwam eenderde in aanmerking voor bemiddeling, waarvan 40 procent slaagt. En dan ging het nog om vrijwillige bemiddeling", aldus Donner. Hij wil het nog even aanzien.

Ook gaat hij nadenken over omgangsbemiddeling in de fase voordat de scheiding voor de rechter komt en hoe de omgangsregeling beter valt af te dwingen. Nu zijn daar weinig tot geen mogelijkheden voor. Donner komt binnenkort met een brief, waarna het kameroverleg nog voor de Kerst wordt hervat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.