+ Meer informatie

Amsterdam wil klanten straatprostituées straffen

„Bestaande hulpverlening onvoldoende"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam overweegt om, in navolging van de gemeente Heerlen, niet alleen straatprostituées maar ook hun klanten en souteneurs strafbaar te stellen. Wethouder A. Wildekamp van maatschappelijke en gezondheidszorg maakte dat gisteren bekend tijdens een discussiemiddag van het vrouwennetwerk drugshulpverlening over straatprostitutie.

Wildekamp kreeg daar het eerste exemplaar uitgereikt van de nota "Knelpunten in de hulpverlening aan verslaafde vrouwen in Amsterdam", die werd gemaakt in opdracht van diverse hulpverleningsinstellingen. De voornaamste conclusie die de samenstelsters trekken, is dat de bestaande hulpverlening verslaafde prostituees die op straat opereren niet bereikt.

Naar schatting werken er in de hoofdstad duizend vrouwen in de straatprostitutie. Ze zijn dubbel afhankelijk: van verdovende middelen en van mannen. Bescherming hebben ze niet, mishandelingen zijn aan de orde van de dag en hun gezondheidstoestand is doorgaans slecht. Een aanzienlijk deel van hen is sero-positief.
Het pleidooi in de nota voor het aanstellen van een speciale coördinator binnen de drugshulpverlening voor vrouwen, trof doel bij de wethouder. „Wat mij betreft het liefst met ingang van 1991". aldus Wildekamp, die toezegde actief te zoeken naar mogelijkheden. Minder enthousiast was ZIJ over het verzoek om opnieuw een gedoogzone in te stellen die voor prostituees een veilige werkplek moet vormen.
In de nota wordt gesteld dat de straatprostitutie nu eenmaal hoort bij grootstedelijke activiteiten. „Om de vrouwen het recht op een veilige werkplek te ontzeggen, getuigt meer van het sluiten van de ogen voor de realiteit dan van inzicht", aldus de samenstelsters.

De gemeenteraad heeft in 1986 echter besloten de gedoogzone op te heffen. Herinvoering verbetert volgens Wildekamp de positie van verslaafde vrouwen geenszins. „Bovendien vind ik dat wij als gemeentebestuur niet doelbewust moeten meewerken aan prostitutie die haar basis vindt in afhankelijkheid". Iets meer heil ziet zij in het opzetten van pensions of goedkope hotels, gerund door de vrouwen zelf, waar prostituees veilig kunnen werken.

Wildekamp verklaarde zich „heel wel bereid" om de mogelijkheden in het kader van de sociale vernieuwing te bekijken. „Het kan echter niet zo zijn dat er een door de gemeente gesubsidieerde prostitutiemogelijkheid wordt gecreëerd. Dat zou een wel heel nieuwe invulling van het begrip sociale vernieuwing zijn", zo waarschuwde Wildekamp voor al te veel enthousiasme.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.