+ Meer informatie

Raadsel 42

4 minuten leestijd

Ziezo, dat weten we weer. Maar wat nog alle kinderen niet weten is dat er op een brief een postzegel moet van — schrik niet! — 65 cent. Niet al te lang wachten met opsturen en vergeet vooral je naam en adres niet. En als je voor het eerst meedoet, vertel me dan dat je een nieuweling bent. En als je niet meer meedoet, stuur dan ook even een berichtje. Lazen jullie het ook dat de kranten straks weer duurder worden? Ik heb nog eens wat oude kranten doorgesnuffeld, liefst eentje van 1809. Nou, dat was maar een heel klein blaadje. Zelden een advertentie, maar toch ook weer wel leuke dingen. Tegenwoordig moeten we voor de vuilnisman betalen, maar vroeger kwam die goeie man heus niet langs. Had je vuil, je bracht het naar de zogenaamde assie(as)bak in het dorp. Was die vol, dan kon je dat spul ....kopen en weghalen om als mest te dienen. Stierf er eens iemand in een dorp dan zetten alleen de voornaamste burgers een advertentie in de krant en dan las je van een,,langdurige verzwakking en een kortstondige ziekte". Of: ,,Een zenuwzinkingsziekte, gedurende 3 weken en 4 dagen." En van de overledene werd precies de leeftijd vermeld: 48 jaar en 12 dagen en het huwelijk duurde 16 jaar en 4 dagen. Men verzocht soms om van brieven en rouwkaarten verschoond te blijven. Een opticien noemde zich in die dagen een gezichtkundige. Hij sleep de glazen voor de bril. En een groentekoopman adverteerde met China's appelen. Soms las je ook heel belangrijk nieuws. Er leefden in ons land nog.. .wolven en in de buurt van Nijmegen had een wolf een kalf verscheurd. Toch wel leuk, die berichten uit ,,de oude doos". Maar nu is het welletjes. Stuur mij de raadsels. De groeten van Oom Koos

(Voor kinderen van 10 jaar en ouder)

77. Daarboven zijn de Tommies. De lucht is vol van hun geronk. Tweeduizend meter boven zijn hoofd vliegen zij. Als hij nu vleugels hadi Als hij voor vijf minuten als een vogel vliegen kont Dan was hij voor altijd uit de klauwen van de vijand weg en kon hij vechten voor de vrijheid. Evert grimlacht om zijn dwaze ideeën. De vrijheid is voor hem zo onbereikbaar als de maan. Over stuurboordsboeg komen een paar lichten in het zicht, de zwakke, vlak gerichte lampen van een verduisterd vaartuig. Wat voor een schuit is het? Geen botter. Vreemd dat een ander vaartuig dan een botter tussen de vissende vloot verzeild is. Ze zijn hier ver buiten ieder vaarwater. Het moet een verdwaalde boot zijn, waarvan de kapitein de kluts kwijt is. Hij ziet de lichten recht afgaan op een botter, die dwars vóór de 194 aan het korren is. Zijn die lui gek? vraagt Evert zich af. Hij ramt die botter. Of slapen ze allen op de vreemde schuit? De botter toetert, alsof hij zeggen wil: hier ben ik, denk een beetje om mij. Maar het vreemde vaartuig verandert niet van koers. Opeens laat het een fel licht schijnen, een zoeklicht, dat de botter in een helle gloed zet. De visserijpolltie, denkt Evert eerst. Maar onmiddellijk verwerpt hij die gedachte. Het bootje van de visseriJpoUtie heeft niet zo'n sterk zoeklicht. Dit ...Zou het een Duitse boot zijn? Hij wekt zijn vader. „Kijk eensl" Qnodde twijfelt geen ogenblik. Dit is een boot met Groenen. Zelfs op zee vervolgt de Duitse politie de Urkers. „Er is maar één uitweg," zegt hlJ, „er vandoorl" Al, hadden ze nu hun oude botter nogt Die kon lopen. Wat moeten zij met dit schuitje met zijn zwakke motor beginnen als de snelle poUtieboot hen achterna zet? Gelukkig, het is nacht. In het zwakke maanlicht kan men niet ver zien. Als de Duitsers bij de andere schepen een poosje opgehouden worden, kunnen zij misschien ongemerkt ontsnappen. Maar dan moeten zij er ogenblikkelijk vandoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.